Sveaskog förfogar över fyra miljoner hektar produktiv skogsmark i Sverige. Av det finns 1,4 miljoner hektar i Norrbotten.
Nu överförs 47 000 hektar av det till naturreservat där 29 000 hektar är klassad som produktiv skogsmark. Av det är 27 000 hektar mark Sveaskog tidigare frivilligt avstått från att bruka. Slutsummeringen blir, enligt Erik Norberg vid Naturvårdsverket, att ytterligare 2 000 hektar som inte Sveaskog skyddat nu förs in i naturreservat.
– Skogsmarken har inte tidigare omfattats av något skydd, men nu har den fått ett formellt skydd, säger Björn Larsson, ansvarig för strategiska affärer vid Sveaskog.
Överenskommelsen omfattar 40 områden i Norrbotten och ett område i Västerbotten, och Sveaskog får 60 miljoner kronor av staten i ersättning. Tre av de nu utsedda naturskogarna finns i Stårbatjvare i Arjeplog (23 000 hektar) Ranesvare i Jokkmokk/Gällivare och Linavare-Råneträsket i Gällivare.
Larsson säger apropå den tidvis heta diskussionen om hur produktiv skogsmark ska nyttjas, att Sveaskog behöver den, men den som nu avsätts har höga skyddsvärden. Det handlar bland annat om gammal skog nära fjällgränsen.
PO Wedin, vd för Sveaskog, är nöjd med överenskommelsen med Naturvårdsverket
Där kommenterar också generaldirektör Björn Risinger. "Några av de viktigaste urskogarna i landet får ett långsiktigt skydd och nu kan Länsstyrelserna formellt skydda skogsområden som naturreservat och bidra till att uppnå målen om en storslagen fjällmiljö och levande skogar", säger han.
Per Anders Jonsson, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen, säger att varje år tar länsstyrelsen tillsammans med Skogstyrelsen fram statistik över hur mycket skog som skyddats i Norrbotten. Räknat från 1999 fram till 2015 fanns 114 000 hektar skyddad skog, och Skogsstyrelsen har satt ett mål att år 2020 ska Norrbotten ha 120 000 hektar skog som överförts i naturreservat.
Per-Anders Jonsson pekar på att sett till den totala skogsmängden i Norrbotten är det en liten del som överförs till skyddade områden.
– Fyra procent av den fjällnära skogen har fått skydd, så fortfarande är 96 procent inte skyddad, säger han.
Jonsson vet att det finns olika syn på hur skogen ska nyttjas där bland annat nätverket Skoglig samling ställt sig kritisk till att produktiv mark blir naturreservat.
– Men regeringen har sagt att det ska prioriteras högre och det vi hittills tagit beslut om att skydda handlar om skogsmark som varken kan eller ska brukas, säger länsstyrelsens naturvårdare.