Tanken med den båtförarkurs för kvinnor Kåge båtklubb arrangerade under våren och försommaren innebär inte att männen blir akterseglade. Däremot kan den bidra till att tjejer mer vågar att ta för sig och säkerheten ökar om fler kan manövrera båten.
Varannan damernas
Det var utgångspunkten för den kurs Marie Ellström-Westerlund, Kattis Koss och Ida Svensson i Kåge båtklubb tog initiativ till.
De kontaktade Maria Sandström i Byske båtklubb med stor erfarenhet av båtliv. Familjen har haft båt i 16 år där de gått in för att dela på ansvaret.
– När jag och Inge skaffade båt så var det nästan alltid han som styrde, men efter något år så bestämde vi oss för att köra varannan sträcka. Då tvingas man lägga till på både enklare och svårare ställen. Det kan vara en trång och knepig plats vid en brygga full med midsommarfirande människor som noga studerar hur man gör. Men det är jättebra att båda kör, säger Maria Sandström.
Inget slagsmål
Kursen som genomförts i samarbete med studieförbundet Vuxenskolan inleddes 24 maj med ett teoriavsnitt som följdes av ytterligare ett. Teorin har bland annat handlat om läsa sjökort, navigation, farleder, prickningar och hantera vhf. .
Jenny Nilsson, bördig från Pite-Långträsk, nu bosatt i Skellefteå, beslöt ta utmaningen att utbilda sig mer, tänja på sina gränser.
När hon inte arbetar som frans-stylist på en frisersalong är hon och sambon Lars Persson ofta ute på sjön i parets Nimbus 33.
– Vi brukar ha ett 30-tal nätter varje sommar, där vi gör en sväng söderut och en norrut. Vi startar och avslutar alltid säsongen på Svinöra, säger Jenny Nilsson.
– Jag kör inte ofta, och när de sker är det på öppet vatten. Min sambo tycker att det är kul att köra och har svårt att släppa ratten. Men han tycker att det är jättebra att jag gått kursen. Det kommer inte att bli någon konflikt om vem som ska styra.
Tryggare på sjön
Kursen i Kåge avslutades 11 juni med praktiska övningar. De 22 deltagarna delades upp i fyra lag som fick träna anlöp mot brygga, köra in i Y-bom, rädda nödställd ur vattnet, gasa på ute på öppet vatten och lägga ankardragg akterut.
Familjen Wallmark från Skellefteå har en Orrskär 27, där Åsa Wallmark beslöt att gå kursen.
– Vi är aktiva. Ute varje dag och gör längre sträckor. Förra sommaren tänkte jag att tänk om det händer något. Det kan vara bra att någon mer kan hantera båten. Därför gick jag kursen, som har varit jättebra. Nu känner jag mig tryggare på sjön.