De vill inspirera kvinnor att bli brandmän

Annette Askenryd och Tobias Storm vid räddningstjänsten i Piteå och Älvsbyn vill få fler kvinnor att söka sig till yrket. Under hösten kör de två inspirationsdagar för att locka fler kvinnor att jobba som brandmän.

Annette Askenryd är förtroendelvald och sitter med i Brandmännens riksförbunds styrelse. Där jobbar man också med jämställdhets- och mångfaldsfrågor inom yrket.

Annette Askenryd är förtroendelvald och sitter med i Brandmännens riksförbunds styrelse. Där jobbar man också med jämställdhets- och mångfaldsfrågor inom yrket.

Foto: Maria Johansson

Piteå2021-06-16 20:00

Räddningstjänsten i Piteå ska bli mer jämställd som arbetsplats men också på sikt mer mångkulturell än vad den är i dag. Branschen är fortfarande starkt mansdominerad. På deltidsstationen i Älvsbyn finns en större andel kvinnliga brandmän än i Piteå, där både hel- och deltidspersonal jobbar. 

Nu kör man två inspirationsdagar i september för att tjejer och kvinnor ska bli intresserade av yrket.

– Det finns tyvärr en felaktig bild som fortfarande lever kvar att man behöver vara lång, vit och råstark för att klara jobbet. Naturligtvis måste man bli godkänd på fystesterna men det är snarare en fördel att vara uthållig än stark, säger Tobias Storm, som jobbar som heltidsbrandman vid Piteå-Älvsbyns räddningstjänst. Han är initiativtagaren till att skapa en mer jämställd och mångkulturell arbetsplats.

Annette Askenryd är gymnasielärare och har jobbat som deltidsbrandman i åtta år. Hon tog hon beslut att utbilda sig efter att ha medverkat på en prova-på-dag för cirka tio år sedan.

– Nu utbildar sig unga tjejer direkt efter gymnasiet och det är bra men vi behöver också äldre kvinnor. Alla som jobbar som deltidare och har ett annat yrke kan ofta bidra med mycket erfarenhet från sitt ordinarie jobb. Sedan måste det också finnas en möjlighet att kombinera brandmansjobbet med det ordinarie jobbet, säger hon.

För de arbetsplatser som har anställda som jobbar som deltidsbrandmän finns också en fördel.

– Man tillför kompetens till arbetsplatsen genom att de får årlig fortbildning inom hjärt- och lungräddning. De kan också arbeta förebyggande mot brand och olyckor på sin arbetsplats och har också lokalkännedom vid insatser, säger hon.

Schemat för dagarna är ännu inte spikat. Bland annat kommer deltagarna att få sniffa lite på olika arbetsområden. 

– Vi kommer att vara på övningsfältet och träna släckteknik och rökdykning.Vi kör teori och sjukvård, första hjälpen och går igenom bilarnas utrustning. Deltagarna kommer också att få prova på höjdbilen och fysbanan och vi kommer att berätta vilka krav som ställs, säger Annette Askenryd.

Båda två ser fram emot att hålla i dagarna till hösten.

– Det finns många bra människor där ute som inte är hos oss ännu. Vi vill få fler kvinnor att jobba på Piteå kommuns i särklass bästa arbetsplats, säger Tobias Storm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!