”Fler kommuner kommer att ta efter”

Det finns både fördelar och nackdelar med att minska antalet kommunfullmäktigeledamöter. Det menar Simon Matti, statsvetare vid Luleå tekniska universitet som även tror att fler kommuner i länet kommer att banta antalet politiker.

PITEÅ2014-02-09 06:00

Att minska antalet ledamöter i kommunfullmäktige påverkar representationen enligt Simon Matti,universitetslektor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

– Det är klart att det finns tydliga nackdelar. Ju färre mandat man har desto svårare för mindre partier att få mandat och ju färre mandat ett parti har desto mindre kan man påverka.

Samtidigt säger han att någonstans måste man dra gränsen. Enligt tidigare lagstiftning var 31 mandat minimum men nu har alltså riktigt små kommuner möjlighet att minska till 21 ledamöter.

– Ändå är svenskar i allmänhet väldigt väl representerade på alla nivåer. Vi har 349 riksdagsledamöter till exempel. Tittar man på Tyskland eller England och så har man dubbla antalet ledamöter i parlamentet men mer än dubbelt så stor befolkning.

Anpassning

Matti anser även att möjligheten att banta i politikerorganisationen är en anpassning till den verklighet många kommuner har – en minskad befolkning.

– Fler kommuner i dag än tidigare brottas med att de har färre invånare, det är väl rimligt att göra en förändring. Simon Matti tror inte att färre politiker kommer att vara något som en vanlig medborgare märker av.

– Det är inget som kommer att märkas i den dagliga politiken eller i kommunens verksamhet.

Tiden precis efter ett val, då mandaten ska fördelas, är då det kan uppstå diskussioner.

– Det är då frågan kan ställas på sin spets. Då kanske inte platserna räcker till, om ett parti fått en andel av väljarstödet men ändå inte får något mandat, att de stora partierna suger upp alla mandat.

Tror du fler kommuner i Norrbotten kommer att vilja minska antalet ledamöter i kommunfullmäktige?

–D et tror jag absolut, förr eller senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!