Fler kommer fram till hälsocentralerna

Lättare att komma fram och de flesta får träffa en läkare inom sju dagar på Piteå hälsocentral. I början av mars öppnar dessutom lättakuten.

Klarar. Sara Solhall, enhetschef för Hortlax hälsocentral, säger att patienter prioriteras efter behov. Hon kan inte uppge en exakt siffra, men säger att i princip alla som behöver får träffa en läkare inom sju dagar.

Klarar. Sara Solhall, enhetschef för Hortlax hälsocentral, säger att patienter prioriteras efter behov. Hon kan inte uppge en exakt siffra, men säger att i princip alla som behöver får träffa en läkare inom sju dagar.

Foto: Robert Lundberg

Piteå2018-01-25 14:40

– Vi har begränsade resurser, men hoppas att det ska öka tillgängligheten, säger Christina Vikström, enhetschef vid Piteå hälsocentral.

När Furunäsets hälsocentral lades ner hösten 2016 stod närmare 6 000 patienter utan läkare. Patienterna fördelades till Hortlax HC, Cederkliniken och Piteå HC och trycket hårdnade av förståeliga skäl. I början av 2017 möttes många patienter av beskedet att det inte fanns några lediga tider. Om de ens kom fram till en mottagningssköterska.

Under hösten 2017 fortsatte problemet med att komma fram. I exempelvis oktober var telefontillgängligheten nere på 71,7 procent på Piteå HC. För hela 2017 låg snittet på 81 procent.

– Det har blivit mycket bättre och under 2018 har vi fram till den 22 januari 98 procents tillgänglighet i telefon, men vi har många funktioner som ska fyllas och mycket beror på hur många sjuksköterskor vi har i tjänst. Just nu har vi åtta stycken, säger Christina Vikström som önskar att fler patienter använder sig av vårdguiden 1177.

Piteå HC har 9 562 listade patienter (20180122) och för få läkare (det saknas 5 000 läkartimmar), men trots detta så uppfylls vårdgarantin (det vill säga rätten att få träffa en läkare inom sju dagar) till 94 procent.

– Vi lyssnar och fattar beslut för att göra det bästa. Om det är komplexa patienter så jobbar vi i team för att hitta lösningar.

Hortlax hälsocentral har också cirka 9 500 listade patienter och historiskt gott renommé. Enligt enhetschefen Sara Solhall är telefontillgängligheten i princip 100-procentig.

– Vi jobbar dagligen med våra mål och mäter varje dag hur vi lyckats.

Hortlax har också behov av tre till läkare och någon siffra för hur vårdgarantin uppfylls kan inte Sara Solhall lämna. Hon hänvisar frågan till central nivå.

– Det jag kan säga är att vi har två listor. En för de som tillhör Hortlax geografiskt och därmed får träffa våra fasta läkare. Övriga som tillkommit efter att Furunäset lades ner får i första hand träffa vikarierande läkare.

Sara Solhall poängterar att redan vid den första kontakten görs en medicinsk bedömning av en sjuksköterska. Där bedöms hur bråttom det är och en prioritering sker.

– Vi klarar i princip vårdgarantin, men en del patienter som vill göra kontroller, ta prover och ha intyg hamnar på en väntelista. Vi måste helt enkelt se till att vi använder våra resurser på bästa sätt.

Brita Winsa, divisionschef för närsjukvården, tycker att det mesta går åt rätt håll.

– Jag har inte fått någon signal om att hälsocentralerna har svårt att klara målen. Min uppfattning är att verksamheterna fungerar acceptabelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!