Fler förgiftas av nikotinvätskor

I takt med ett ökat användandet av e-cigaretter har antalet förgiftade ökat. En enda klunk e-vätska med nikotin kan orsaka allvarliga symtom hos barn.

Det är inne att röka e-cigaretter men i takt med ökningen har också antalet förgiftade ökat.

Det är inne att röka e-cigaretter men i takt med ökningen har också antalet förgiftade ökat.

Foto: Erik Nylander/TT

PITEÅ2019-02-27 05:00

Under 2011 kom enstaka samtal till Giftinformationen som handlade om vätskor för e-cigaretter. Sedan dess har antalet förgiftningstillbud ökat kraftigt vilket hör ihop med e-cigarettens popularitet. Ny statistik visar att Giftinformationscentralen under 2018 kontaktades av 67 förgiftningstillbud med e-cigaretter eller e-vätskor.

– Det räcker att barn får i sig en mindre mängd e-cigarettvätska med nikotin för att det ska finnas risk för allvarliga symtom. Om en ettåring får i sig en klunk så kan det leda till kräkningar, slöhet och hjärtklappning. I allvarliga fall kan det leda till kramper och påverkan på andning och blodcirkulation och om vätskan har en hög nikotinhalt kan det innebära livsfara, säger Emma Persson, apotekare på Giftinformationscentralen.

En e-cigarett består av ett munstycke, en vätskebehållare samt en förbrännare som skapar värme med hjälp av ett batteri. Värmen förvandlas till ånga som användaren drar i sig istället för rök. Påfyllningsvätskan innehåller ofta nikotin, men ofta tillsätts olika smaker som kan påminna om godis och locka barn att smaka på vätskan.

Om någon fått i sig e-vätska som innehåller nikotin är det viktigt att snabbt få hjälp via 112. Vid enstaka droppar eller slick för barn och maximalt en klunk för vuxna ska man genast skölja munnen. Ta något surt att dricka som juice. Åk till sjukhus vid uttalade allmänsymtom, exempelvis kräkningar, slöhet.

Vid stänk på huden ska man tvätta noggrant med vatten och kontakta Giftinformationscentralen för råd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!