Det var förra året som en lag infördes som innebar att kommuner kan tvingas ta emot ensamkommande barn utöver den kvot som redan tecknats. Därutöver finns en överenskommelse mellan stat och kommuner om hur barnen ska fördelas. De ska i första hand placeras i kommuner där de har släktingar eller bekanta.
Finns inga anhöriga anvisas de till kommuner som har en överenskommelse om mottagning med verket och ledig plats. Därefter kommer kommuner som saknar överenskommelse eller som har färre överenskomna platser än det antal som de bedöms kunna ordna.
Inga problem
Piteå kommun har i dagsläget avtal om totalt 130 platser. Av dessa är 90 öronmärkta för ensamkommande flyktingbarn.
I början av veckan fick kommunen meddelande från Migrationsverket om att det kan bli aktuellt att få ta emot fler.
– Det stämmer. Vi fick den informationen början av veckan. Däremot framgår det inte hur många det kan komma att handla om, säger kommunalrådet Helena Stenberg (S).
Oavsett, ser hon inga större problem med det.
– Snarare en utmaning, förklarar kommunalrådet.
Ny prognos
Helena Stenberg berättar vidare att Samhälsbyggnadsavdelningen har fått i uppdrag att skapa ytterligare platser.
– De förhandlar om olika lokallösningar, men så vitt jag känner till är detta inte klart ännu.
Kan det rent av bli frågan om att bygga nytt?
– Det är inte den primära lösningen, men visst kan det bli aktuellt, säger hon.
I Arvidsjaurs och Arjeplogs kommuner ser ansvariga politiker inte heller några problem med att antalet flyktingbarn kan bli fler än tidigare överenskommet.
– Det viktiga är att vi kan säkerställa att kunna ta hand om dem på ett bra sätt och så vitt jag känner till så kan vi det, säger kommunalrådet Lotta Åhman (S).
Partikollegan i Arjeplog, Britta Flinkfeldt Jansson, resonerar ungefär på samma sätt.
– Vi brukar normalt ta emot fler flyktingar rent allmänt än vad vårt avtal med verket anger, så det blir nog inget problem. Så länge det handlar om vettiga volymer, tillägger hon.
Det är alltså i dagsläget oklart hur många barn som kommer att placeras ut i kommunerna. I den senaste prognosen räknade Migrationsverket med 8 000 barn i år. En ny kommer den 23 juli.
Alla måste
– Vi är redan uppe i över 5 000, så det är klart att vi kommer att skriva upp den, säger Migrationsverkets tf generaldirektör Mikael Ribbenvik i en intervju till TT.
Han konstaterar vidare att alla måste hjälpa till. Migrationsverket kan inte be barnen vänta på Öresundsbron.
Verket kommer att anvisa flyktingbarn till samtliga kommuner oavsett om de redan har nått sitt överenskomna tak.
En stor andel av de barn som inte har anhöriga i någon kommun kommer därför att resten av året placeras ut proportionerligt efter kommunernas storlek. Vilket innebär att åtgärderna i slutändan kommer att påverka alla kommuner.
PT har sökt kommunalrådet i Älvsbyn, Helena Öhlund (S).