Antalet personer som får hjälp med bostad av kommunen ökar. Ökningen består uteslutande av flyktingar. I Piteå hyr kommunen sammanlagt 80 lägenheter till flyktingar med uppehållstillstånd både av Pitebo och av privata hyresvärdar.
Majoriteten av lägenheterna, 63 stycken, hyr flyktingsamordningen ut i andra hand till flyktingar med kommunplacering i Piteå.
– De får bo i lägenheten max två år och hyran får de betala själva med flyktingersättningen de får från Försäkringskassan, säger Anna-Maria Nilsson, avdelningschef för flyktingsamordningen vid Piteå kommun.
7 000 kronor per månad får man som flykting, förutsatt att man uppfyller de villkor som ställs, exempelvis att delta i SFI-undervisning och praktisera inom arbetslivet.
Anna-Maria Nilsson anser inte att boendesystemet är optimalt, men å andra sidan finns det inte direkt något bättre alternativ.
– Man kanske hinner bo in sig på två år. Många vill bo kvar. Men de måste flytta till en förstahandslägenhet. Efter två år går lägenheten till någon annan, säger hon.
Hos Pitebo hyr flyktingsamordningen, 42 lägenheter. 25 av dem finns på studentområdet Ankarskatavägen och 17 lägenheter är belägna i Öjebyn.
– Resten av lägenheterna hyr vi av privata hyresvärdar, vi har många hos Leif Ögren. Men även hos till exempel Rawi och Bd bygg, säger Anna-Maria Nilsson.
Utöver de 63 lägenheter som flyktingsamordningen hyr, finns ytterligare 17 lägenheter som är kopplade till ett så kallat 18+ stödboende för nyanlända.
– De flesta av de lägenheterna har ungdomarna som bor i dem skaffat själva. Antingen med sina egna köpoäng hos Pitebo eller så har de ordnat den via en privat hyresvärd. De som ordnat sin egen lägenhet kommer få ta över den i sitt eget namn när de fyller 21, säger hon.
I en handfull av dessa lägenheter bor ungdomar som inte skaffat lägenheten på egen hand.
– När det gäller dem tar vi villbaka lägenheten innan de fyller 21, då anses de som vuxna och får söka sig ett eget boende, säger Anna-Maria Nilsson.
Hittills i år har Piteå kommun tagit emot 76 flyktingar.
– Vi har anvisats att ta emot 124 personer i år, så 48 återstår. Det är en jätteutmaning att hitta boende åt alla, men det är vår skyldighet, säger hon.
Ensamkommande flyktingbarn är inte inräknade i dessa siffror.