Redan på 60-talet togs cellprover och sedan dess har allt färre drabbats av livmoderhalscancer. Tills nyligen då man upptäckte att det är något fler som drabbas.
– Detta har satt fart på all expertis i landet. De eftergranskar massor med prover men än kan man inte se vad det beror på, säger Åke Berggren, mödrahälsovårdsöverläkare i Region Norrbotten.
För att hjälpa fler att lämna cellprov och öka säkerheten kring uppföljningen ansluter sig Region Norrbotten nu till ett nationellt journalsystem. Detta innebär att det går att se när det senaste provet är taget och när nästa prov ska tas, oavsett var i landet det har skett.
– Det är en stor fördel eftersom många flyttar och då även mellan olika landsting.
Om man besöker en barnmorska i ett annat ärende kan barnmorskan nu erbjuda ett cellprov på direkten om det visar sig att patienten inte har lämnat något cellprov då hon kallats. De läkare och barnmorskor som utreder kvinnor med avvikande prover kan med patientens medgivande se vilka behandlingar hon fått i andra regioner och landsting.
I systemet finns också ett larm som säger till om en patient lämnat ett prov som visar kraftiga cellförändringar men ingen uppgift om utredning eller behandling läggs in inom föreskriven tid.
– Det blir en extra säkerhetsåtgärd så att inget avvikande prov missas, säger Åke Berggren.
Senare under året kommer även alla kvinnor över 30 år att undersökas för att se om de har HPV, ett virus som orsakar de flesta allvarliga cellförändringarna och livmoderhalscancer. De som har HPV kommer att följas upp extra noga. En till förändring är att cellprov kommer att erbjudas längre upp i åldrarna än tidigare.