Fler döms för våldtäkt i Pite älvdal

Förra året klarades endast sju procent av alla våldtäkter i Norrbotten upp. Men Pite älvdal sticker ut. Av 20 anmälda våldtäkter i de fyra kommunerna ledde sex stycken till en fällande dom.

Lena Juuso arbetar ideellt vid Brottsofferjouren i Pite älvdal. Hon hade gärna sett att fler tog emot hjälp från dem. Samtidigt pekar hon på att många har ett eget socialt nätverk att vända sig till.

Lena Juuso arbetar ideellt vid Brottsofferjouren i Pite älvdal. Hon hade gärna sett att fler tog emot hjälp från dem. Samtidigt pekar hon på att många har ett eget socialt nätverk att vända sig till.

Foto: Frida Heikki

PITEÅ2015-07-06 18:28

Antalet anmälda våldtäkter fortsätter att öka. Bristande bevisning är den vanligaste orsaken till att det inte går att döma någon för brottet. Det kan också vara en av förklaringarna till länets dystra siffror i våldtäktsstatistiken. Men i Pite älvdal ser bilden annorlunda ut. Här ledde mer än en fjärdedel av de anmälda våldtäkterna till fällande domar förra året.

– Vi prioriterar våldtäktsfall väldigt högt. Det är något som vi ser mycket allvarligt på och lägger ner mycket tid på, säger Aron Backman, utredningschef Pite älvdal.

"Vidrigt brott"

Han anser att polisen i Pite älvdal är duktiga på att utreda den här typen av fall.

– Vi vill göra ett så bra jobb som möjligt. Det är ett vidrigt brott och vi hoppas och vill att så många som möjligt ska dömmas, säger Aron Backman.

Lena Juuso representerar Brottsofferjouren, i Pite älvdal. Hon tror att deras fördjupade samarbete med polisen har gett resultat under förra året.

– Vårt samarbete med polisen har blivit betydligt mer effektivt. Det stöd som vi kan erbjuda behövs i den akuta situationen och därför är det viktigt att vi så fort som möjligt kan ta kontakt med brottsoffret, säger hon.

Tidigare kunde det dröja så mycket som ett par veckor innan Brottsofferjouren fick kontaktuppgifter till de utsatta. Numera mailas ärendena över så fort som möjligt, vilket gör att Brottsofferjouren snabbt kan gå in med stödinsatser till de utsatta. En vanlig anledning till att våldtäktsutredningar läggs ner är just att brottsoffret väljer att hoppa av utredningen.

Inte tillräckligt

– Ofta är det viktigt att det finns en stödperson som stöttar brottsoffret till att fullfölja anmälan, säger Lena Juuso.

Hon ser positivt på att siffrorna i Pite älvdal är betydligt bättre än länsgenomsnittet, men hon tycker fortfarande inte att det är tillräckligt.

– En våldtäkt är svår att hantera för den som drabbas och att anmälan läggs ned är ytterligare ett nederlag, säger Juuso.

Samtidigt konstaterar hon att finns det inte bevis så går det inte att driva ett våldtäktsfall vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om