Våld i nära relationer gäller förstås inte bara brott mot kvinnor, även om dessa är överlägset mest vanliga. Med nära relation menas även barn, föräldrar och syskon och kan naturligtvis handla om brott mot män också. I hälften av familjerna där kvinnan misshandlas är även barnen utsatta och hela 90 procent av barnen har bevittnat våld mot mamman.
Anmälningarna om misshandel av kvinna i nära relation har ökat från 12 600 anmälningar 2007 till 14 500 år 2010, en ökning med 15 procent.
Fler vågar anmäla
Enligt polisen beror det på flera faktorer. Den dåliga är att kvinnomisshandeln fortsätter att öka, den positiva att fler vågar anmäla våld och söka hjälp.
- Jag tror att ökningen beror på en kombination av polisens satsning på dessa brott och allmänhetens minskade tolerans för våldsbrott, säger Martin Permén vid Rikspolisstyrelsen.
Polisen har bland annat tagit fram en handbok om brott i nära relationer och utbildat 10 000 poliser i dessa frågor. Dessutom har utredare för både våld i nära relationer och för våld mot barn specialutbildats. Under hösten 2009 och våren 2010 har polisen också genomfört en informationskampanj till allmänheten för att få drabbade att våga anmäla och därmed minska mörkertalet.
Stort mörkertal
För mörkertalet är stort, mycket stort. Brottsförebyggande rådet, Brå, uppskattar att bara vart fjärde - kanske till och med vart femte - brott leder till en anmälan. Och när det gäller brott i relationer där parterna är av samma kön är situationen ännu värre.
Polisens förändrade arbetssätt innebär bland annat omedelbart förhör på platsen och att skador, tecken på strid etcetera dokumenteras direkt.
Det har i sin tur lett till att antalet fall som går till åtal ökat. Från 3 300 år 2007 till 3 900 år 2010, vilket är nära på 20 procent fler.