Fler blodgivare behövs

BLODBRIST. Endast fem procent av Piteborna lämnar blod. Vid akut behov av den vanligaste och därmed mest efterfrågade blodgruppen A+ har blodcentralen endast 43 personer att ringa till.- Om alla offrade en timme per år för att rädda livet på en annan människa skulle det inte finnas någon blodbrist, konstaterar Margaretha Persson, sektionsledare på Blodcentralen i Piteå.

Piteå2008-03-13 00:00
PITEÅ (PT)Blodbristen är ett nationellt och även internationellt problem. Antalet blodgivare är helt enkelt för få i förhållande till behovet. I Stockholms län är blodbristen just nu så akut att operationer kan tvingas ställas in. Någon möjlighet att köpa blod från andra håll i landet finns inte eftersom alla landsting är rädda om sina egna förråd. Riktigt så akut är inte situationen i Norrbotten, men även här för man en daglig kamp mot blodbristen.

- Just nu har vi 16 påsar med blodgrupp A+ och det är för lite, det borde finnas åtminstone 30-40 påsar, konstaterar Margaretha Persson efter en titt i blodbankens kylskåp.

Varje vecka skickas blodpåsar från länets olika blodcentraler till den gemensamma blodbanken i Sunderbyn där akutoperationerna utförs.

Räcker inte

På blodcentralen i Piteå finns totalt 2 300 registrerade blodgivare, av dessa kommer cirka 1 300 när de blir kallade, övriga har någon form av förhinder. Skulle akut behov av den vanligaste och därmed också mest efterfrågade blodgruppen A+ uppstå har blodcentralen endast 43 personer att ringa och i universalblodgruppen 0- endast tio.

- Det räcker inte långt om något händer, konstaterar Margaretha Persson.

Det finns många orsaker till att folk inte anmäler sig som blodgivare.

Tidsbrist

- Det är dels tidsbrist, folk upplever att de inte har tid, för många kan det också vara svårt att komma ifrån på jobbet. Men om varje medborgare offrade en enda timme per år för att lämna blod och därmed rädda livet på en annan människa, skulle det räcka.

Det andra bekymret är blodcentralens egen tillgänglighet. I dag har man öppet fyra förmiddagar i veckan och är det enda sjukhuset i länet som inte erbjuder tappningstid på eftermiddagar eller kvällar.

- Men vi hoppas att det blir en ändring på det, blir vi mer tillgängliga kanske blodgivarna blir fler.

Det finns förstås även andra orsaker till att man inte ger blod, såsom sjukdom och "nålskräck"...

- Men de allra flesta tänker nog helt enkelt inte på att de behövs, inte förrän något händer dem själva eller någon närstående.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om