Efter 13 års förbud blev det år 2014 tillåtet att nyttja åtel under licensjakten på björn. Åteln måste vara godkänd av länsstyrelsen och intresset för att anlägga en har ökat kraftigt i Norrbotten under 2020.
– Det är ungefär dubbelt så många ansökningar än i fjol. Vi såg även en fördubbling av anmälningar från 2018 till 2019. Intresset för åteljakt tycks dock vara betydligt mindre än i vissa andra län som till exempel Jämtland, säger Maike Demski, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten.
Hittills i år har länsstyrelsen godkänt 19 ansökningar om åteljakt för björn, men enligt Maike Demski är det möjligt att fler kommer att söka.
– De godkända åtlarna är fördelade över hela länet men de flesta hittills ligger i område 1, det vill säga Luleå, Boden, Älvsbyn och Piteå kommuner.
Det finns flera kriterier som ska vara uppfyllda för att åtelplatsen ska kunna godkännas. Exempelvis måste den anläggas minst två kilometer från bebyggelse och minst 200 meter från en väg. Markägaren måste godkänna åteln och det finns hårda restriktioner om vilket slaktavfall som får läggas ut. Döda rovdjur är inte tillåtet att åtla med på grund av risken att sprida parasiter. Dessutom får man bara lägga ut en viltkropp eller 25 kilo kött per vecka.
– Dessutom får man bara använda slaktrester av vilt, inte tamdjur, från samma eller angränsande kommun, säger Maike Demski.
Till tamdjur räknas också ren och exakt vad som är tillåtet beslutas av Jordbruksverket och kan ändras för varje år. Oförädlat vegetabiliskt material eller mindre förädlade vegetabiliska produkter avsedda för utfodring av djur får användas. Tidigare var det tillåtet att åtla med fisk, men det är sedan 2019 inte längre ett godkänt åtelmaterial.
– Det är också viktigt att komma ihåg att åtelplatsen ska vara städad och eventuellt kvarvarande åtelmaterial ska vara avlägsnat inom tio dagar efter att jakten avlysts i området, säger Maike Demski.
Det är inte tillåtet att släppa hunden vid en åtel för att den ska kunna ta upp björn. Var och en som bedriver åteljakt på björn ska dokumentera och rapportera sin verksamhet till länsstyrelsen. Om flera personer bedriver jakt vid samma åtel ska åtelansvarig sammanställa samtliga personers dokumentation.
– Det är åtelansvarigs ansvar att se till att följa de villkor som finns för åteljakt, säger Maike Demski.