Vid förra årsskiftet infördes ett nytt system för klagomål för all sjukvård, hälsovård och tandvård, vars främsta syfte är att förtydliga ansvarsfördelningen och öka effektiviteten i hanteringen av klagomål.
Förändringen ligger i att de flesta anmälningar görs direkt till vårdgivaren.
Ivo behandlar fortfarande ärenden som rör allvarliga vårdskador, samt tvångsvård. Vårdgivarnas ansvar att anmäla allvarliga vårdskador inom vården genom en lex Maria-anmälan till Ivo är oförändrat.
Birgitta Boqvist, verksamhetsstrateg på Region Norrbotten, såg både för- och nackdelar med det nya systemet.
– Det blir lättare för patienten men kräver mer resurser och en höjning av kunskapsnivån i vården." sade hon till PT i mars 2018.
Det har nu gått ett år med det nya systemet. Birgitta Boqvist rabblar upp en lång rad åtgärder som vidtagits under året för att uppfylla den nya lagen. Det handlar bland annat om temadagar, information via taltidning, 1177 och media. Det har gjorts särskilda informationsinsatser i bland annat telefonväxeln så att de som vill lämna klagomål hamnar rätt. Det har gjorts fördjupade patientsäkerhetsutbildningar och tillsatts en extra resurs för att stötta verksamheten i handläggningsprocessen.
De flesta anmälningarna gäller primärvården, där närsjukvården är den division som har flest klagomål.
– Det vanligaste som patienter klagar på är bemötande, vård och behandling samt tillgänglighet, säger Birgitta Boqvist.
Hon säger att man i nuläget hinner hantera de anmälningar som kommer in.
– Man trodde nog att det skulle bli väldigt, väldigt mycket men det har det inte blivit och om jag tittar på de siffror jag har idag så rör det sig om cirka åtta anmälningar i månaden från funktionsbrevlådan. Totalt har det i den under 2018 inkommit 89 ärenden. Utöver det har vi till och med oktober fått in 24 ärenden från Ivo och 65 förfrågningar om yttranden, även dem från Ivo. Sedan har vi också fått anmälningar från verksamheten, men hur många de är vet jag inte än.
Anmälningar som lämnas i funktionsbrevlådan hanteras manuellt där varje ärende skickas till berörd avdelning för behandling. Ett webbformulär håller på att tas fram där ärendet automatiskt skickas till berörd avdelning.
– Jag tycker att arbetet med det nya systemet gått bra. Vi har gjort mycket och lärt oss mycket. Det finns saker kvar att göra men vi är definitivt på rätt väg.