”FK tar för lite mänsklig hänsyn”

”Försäkringskassan tenderar att vara lite fyrkantig i sin bedömning av patientens arbetsförmåga, vi läkare tycker ibland att de är för hårda och inte tar tillräckligt mycket mänsklig hänsyn,” säger specialistläkaren Sven Söderberg vid Hermelinen i Luleå.

Kritisk. Specialistläkaren Sven Söderberg är kritisk till en del av Försäkringskassans nitiska bedömningar.

Kritisk. Specialistläkaren Sven Söderberg är kritisk till en del av Försäkringskassans nitiska bedömningar.

Foto: Läkarförbundet

PITEÅ2018-02-20 20:30

Han sitter med i Läkarförbundets styrelse, som driver frågan om att ge läkare ett tydligare uppdrag vid sjukskrivningar.

– Det är tyvärr ofta så att kassans, patientens och läkarens bedömning skiljer sig åt. Vi har ofta olika syn och vi läkare blir ofta irriterade, säger Sven Söderberg.

– Det är många intyg som ska skrivas, men det är ofta ändå inte tillräckligt för att Försäkringskassan ska uppfatta det som skäl för sjukskrivning.

Samtidigt, medger Söderberg, kan det vara så att läkare ibland inte skriver så uttömmande och omfattande intyg när man finner det ”självklart” att patienten har en sjukdom som sätter ner arbetsförmågan.

– Det är ju såhär att bara för att du är sjuk, så har du inte automatiskt rätt till sjukersättning. Det finns massor med människor som är sjuka, men som ändå klarar av att sköta sina arbeten utomordentligt, säger han.

Som exempel nämner han människor med diabetes eller till och med rullstolsburna personer, som klarar av att sköta någon form av arbete.

– Det som ofta blir en konflikt är att de flesta människor vill gå tillbaka till sitt gamla arbete, det tar inte Försäkringskassan hänsyn till. De bedömer om det skulle kunna finnas något jobb i den här världen som man skulle kunna klara av.

– Det behöver inte vara på orten där man bor och om man har rätt utbildning för det jobbet, det spelar ingen roll, säger Sven Söderberg.

Hans åsikt är att Försäkringskassan i många fall borde ha en mer human syn på människan.

– Vi tycker ofta att de skulle kunna vänta ett tag. Låta det gå några månader till så kommer patienten att kunna återgå till sitt gamla arbete igen. Det kan till exempel handla om en patient som väntar på en ryggoperation och där vi tror att patienten kommer att återfå sin arbetsförmåga, säger Sven Söderberg.

– Man borde oftare försöka se till den människa man har och vad den människan faktiskt har för möjligheter. Det är ofta orealistiskt att folk ska behöva flytta och skaffa ny utbildning, speciellt när det handlar om en lite äldre person. Men ytterst är det en politisk fråga.

Han förklarar att det ofta blir bekymmer på små orter, där arbetsmarknaden också är liten. Men det finns också fall där läkaren tvingas förklara för patienten att den måste hitta ett annat jobb.

– Det är ju så att sjukdom i sig är ingen grund för sjukersättning, utan det måste finnas något som gör att sjukdomen påverkar arbetsförmågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!