Mari Ramnek, karriärkonsult med bakgrund som marknadschef och projektledare, på Piteföretaget Zebra i norr AB har varit personlig mentor och coach för Knuff-deltagarna.
Tre delar
- Programmet har bestått av tre delar. Vi börjar med en självinventering, vilket innebär att man kartlägger sig själv, sina drivkrafter, intressen, kunskaper och så vidare, fortsätter med omvärldsanalys och avslutar med en konkretisering av deltagarnas visioner av sin framtid, förklarar Mari Ramnek, som tycker att det här är ett drömuppdrag för henne själv.- Femton unga människor som vill något, är hungriga, vetgiriga, fulla av lust och vilja - vad kan man mer begära?!
De 14 deltagarna har skiftande utbildnings- och yrkesmässig bakgrund: här finns jurister, ekonomer, en kock, en skogsarbetare, de som ägnat sig åt media och marknadsföring etcetera.
Ny omgång
För att få delta i Knuff - en andra utbildningsomgång startar i höst och antagningsprocessen börjar efter denna vecka - ska man vara i åldern 23-33 år, ha någon form av eftergymnasial utbildning, vara arbetslös, vikarie, i slutet av en utbildning eller ha ett arbete som man är överkvalificerad för, samt vilja bo och verka i den norra regionen.Bakom Knuff står Sparbanken Nord, som satsar 400 000 kronor per år på utbildningen. Programmet ingår i den så kallade Framtidsbanken.
Fått jobb
Flera av deltagarna i den första Knuffgruppen har fått jobb under perioden eller har jobb på gång, detta helt eller delvis tack vare programmet. En av dessa är Linnea Jonnerby, ursprungligen från Karlskrona, som studerat arrangemang och evenemang i Skellefteå och projektledning vid Musikhögskolan i Piteå. Hon har fått jobb på Nolia under ett år.- Det är viktigt att vi får ha kvar de unga här uppe, de utgör ju regionens framtid. Därför satsar Sparbanken Nord på det här framtidsprogrammet. Att de unga har en positiv framtidstro är viktigast av allt, säger marknadschefen Christina Sandsten.