"Fjolårets surströmming är ofta ännu godare"

Slumpen och goda kontakter förde Öjebybon Tony Nilsson till Surströmmings Akademin med säte på Ulvön. Han tycker det är synd och skam att fjolårets surströmming nu reats ut för en spottstyver.- Det är ju nästan som att sälja ut årgångsvin!

Surströmmings Akademins Tony Nilsson bjöd in vänner och kollegor till surströmmingstest.

Surströmmings Akademins Tony Nilsson bjöd in vänner och kollegor till surströmmingstest.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2009-08-20 06:00
Surströmmings Akademin instiftades 26 augusti 1999 på Ulvön och firar snart alltså tioårsjubileum. Akademin ser som sin främsta uppgift att bibehålla surströmmingskulturen och främja dess utveckling.
Ulvötestet
Man främjar också internationella kontakter, forskar, bygger nätverk och informerar om surströmming. Administrerar Surströmmings Sällskapet och Surströmmingens Folkrörelse och samarbetar med olika universitet, organisationer, grupper och företag
Varje år arrangeras också det årliga Ulvötestet där årets surströmming koras, i år har akademin också testat fjolårets surströmming som ett led i att faktiskt börja lagra fisken ännu längre innan man faktiskt äter den.
- Precis som vin så får ofta surströmming bättre kvalité om den lagras längre. Sedan gäller det också att producenterna tar fram sådan fisk som går att lagra i flera år. Fisk som inte håller ihop längre vill man ju inte äta, säger Tony Nilsson.
Trevliga träffar
Han blev medlem i akademin i år och har redan hunnit vara med på både "fjolårstestet" samt på ett annat test där den ultimata surströmmingsölen utsågs.
- Jodå, vi har det väldigt trevligt när vi träffas!
Tony Nilsson har egentligen ingen favorit bland surströmmingarna utan tycker om att variera sig och testa olika sorter.
Vilka tillbehör är det okej att ha till då, om man ska följa vad akademin tycker?
- Hårt bröd, potatis, hackad lök, smör ... ja, tomat är okej också. Det där vad man har till surströmmingen är ju en smaksak ...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om