Önskemål från både branschen och elever ligger bakom ansökan om att starta ett fjärde teknikår höstterminen 2016. Barn- och utbildningsnämnden har gett sin välsignelse och utbildningsförvaltningens förhoppning är att Skolverket gör detsamma.
– På det sättet skulle man kunna fylla en brist som finns på arbetsmarknaden med kvalificerade tekniker som inte är civilingenjörer. Det verkar finnas ett stor elevintresse och vi tycker det är roligt om ungdomarna blir kvar i Piteå, säger Ingemar Jernelöf, skolchef i Piteå kommun.
Produktionsinriktat
Teknikprogrammet på Strömbackaskolan har tre inriktningar: Informations- och medieteknik, design och produktutveckling och produktionsteknik. Tanken är att det fjärde året i Piteå ska inriktas mot produktion och automation medan Luleå, Boden och Kalix kommuner ska ansöka om att starta upp ett fjärde år för andra teknikinriktningar.
– Vi har många industrier som jobbar mot produktion och automation och det är flest elever som väljer den inriktningen, säger Per Boman, rektor för teknik- och naturprogrammen på Strömbackaskolan.
Närmare näringslivet
Det fjärde året innebär att eleven får en gymnasieingenjörsexamen med stora möjligheter till jobb direkt efter utbildningen. Studietiden varvas med skolarbete och arbetsplatsförlagt lärande. Eleven får också praktiska kunskaper som gör det lättare att klara en högskoleutbildning.
– Med ett fjärde år kommer eleven närmare näringslivet, säger Per Boman.
Skolan ska ansöka om 16 platser och rektorns förhoppning är att minst tio elever ska börja.
– Om ansökan går igenom kommer vi att anställa en tekniklärare som kan skräddarsy utbildningen efter lokala företags behov. Det blir en utmaning att hitta en lärare som har ett kontaktnät i branschen.
Stort elevintresse
Det fjärde året vänder sig till elever upp till 22 år med en gymnasieexamen från teknikprogrammet. Joel Markström läser tredje året med inriktning design- och produktionsutveckling. Han tror att många som ännu inte beslutat sig om vidare universitetsstudier är intresserade.
– Även om många är skoltrötta vid det här laget så tror jag att de ser vilka fördelar som finns. Jag kommer absolut överväga det och jag tror inte jag är den enda, säger han.
Den totala kostnaden för ett fjärde år uppgår till 1,3 miljoner kronor, där möjligheten till statsbidrag är 950 000 kronor.