Michael Fossum är talesperson för arbetsgruppen ”Frågan om fjälljakten”, som jobbat för ändrade regler i tio år.
– Jag tror vi är väldigt nära en upplösning på det här nu. Inom kort tror jag att vi har facit på vad som ska hända med fjälljakten, säger han.
I våras hade regeringen ett förslag ute på remiss, som var tänkt att träda i kraft den 1 april. Men bland andra Svenska jägareförbundet, Länsstyrelsen och flera instanser sågade förslaget vid fotknölarna och därmed gick det hela i stöpet.
– Nu hade regeringen ett nytt förslag uppe för ungefär en månad sedan. Men varken vi eller Jägareförbundet tyckte att det var bra. Vi lyckades stoppa det, säger Michael Fossum.
Enligt honom ligger nu ett antal förslag uppe till beredning på regeringens bord. Men exakt hur de förslagen ser ut kan han inte gå in på.
– Man kan säga att frågan står och väger nu, men man kan inte gå ut med allt. Det här är en process i politiken som inte bör torgföras, säger Michael Fossum.
Enligt honom står både lobbyister som den grupp han själv representerar samt jaktentreprenörer inom turismnäringen bakom förslagen som regeringen nu håller på att bereda. I stora drag handlar förslagen om att svenska jägare ska ha förtur till de mest lättillgängliga och populära jaktmarkerna och att förturen ska gälla längre än två veckor.
– Vi anser inte att två veckor räcker. I så fall ska det vara två veckor med restriktioner de efterföljande veckorna, säger Fossum.
Roger Kempainen är ett känt namn i jaktkretsar, han har tidigare varit ordförande i Svenska jägareförbundets fjällråd och tillhör nu samma arbetsgrupp som Michael Fossum. Han ser fram emot årets jaktpremiär den 25 augusti med bävan.
– Det är omöjligt att boka ett helikopterlyft den 24–25 augusti. Det är fullbokat med guidade turer, säger han.
Han berättar att vänner till honom åker ut redan den 23:e bara för att ligga och häcka i fjällvärlden och invänta premiären den 25:e, på grund av att alla helikopterplattor är fullbokade.
– Antingen det eller så får man vänta tre–fyra dagar efter premiären. På de marker man kan ta sig ut till fots är jakttrycket om möjligt ännu hårdare, säger Kempainen.
Enligt landsbygdsministern Sven-Erik Buchts pressekreterare håller regeringen på att se över villkoren för fjälljakten. ”Under beredningen av en föreslagen förändring har ett antal instanser kommit med värdefulla synpunkter. Frågan är komplex. Regeringen arbetar engagerat för en långsiktigt hållbar småviltsjakt, som är förenlig med EU-rätten. Det är inte klart när en förändring av villkoren skulle kunna träda ikraft.”, skriver hon i ett mail.