Erik Berg, c, har tidigare motionerat om inrättandet av en "fixare" och i höstas biföll kommunfullmäktige motionen. Sedan dess har socialförvaltningen tillsammans med kultur- och fritidsförvaltningen utarbetat riktlinjerna för den nya servicetjänsten.
Från 67 år
Fixartjänsten finns tillgänglig för alla från och med 67 år, avgiften är bestämd till 100 kronor per tillfälle och tjänsten får utnyttjas max fyra timmar per månad.- Socialtjänstens uppgift är att informera om fixartjänsten och vad den erbjuder, informationen sker via hemtjänsten, dagverksamheter och frivilligcentralen Samvaron, berättar Lena Esbjörnsson på socialförvaltningens utbildnings- och utvecklingsavdelning.
Agoraprojektet
Själva utförandet av fixartjänsterna står kultur- och fritidsförvaltningen för inom ramen för det så kallade Agoraprojektet som syftar till att erbjuda sysselsättning och kvalitativa pratik/lärandeplatser för arbetslösa. I projektet ingår även att utveckla och vidga den ideella sektorns verksamheter. För närvarande finns 15 personer sysselsatta inom projektets föreningspool som plusjobbare.- Förhoppningen är att Agoraprojektet ska permanentas, säger projektledaren Roland Hansson.
Geografiskt utspridda
Hittills har Agoraprojektet främst riktat sig till föreningslivet som via föreningsservice erbjudits hjälp med olika sysslor.- Personerna inom projektet är geografiskt utspridda i kommunen och har på så sätt nära till dem som behöver deras tjänster, det är förstås en fördel även vid den nya fixartjänsten, konstaterar Roland Hansson som tror mycket på projektets framtid.
- Tanken är att hitta en långsiktig lösning för föreningslivet och samtidigt också utveckla och bredda verksamheten så att vi kan använda vår organisation inom ännu fler områden, fixartjänsten är en del i den här utvecklingen, menar Roland Hansson.