Emelie Bergvall jobbar som arbetsförmedlare mot ungdomar vid Arbetsförmedlingen i Piteå. Till henne kommer de som fastnat i jobbsökandet och vill ha hjälp med allt från CV-skrivande till yrkesvägledning men behovet, menar hon, har minskat.
– I Piteå är arbetsmarknaden bland ungdomar bättre än på många andra ställen. Efter gymnasiet är det många som får sommarjobb och sen får fortsätta sin anställning när vikariatet är slut. Statistiken har blivit bättre och bättre, säger Emelie Bergvall.
Enligt Emelie Bergvall söker människor jobb på ett annat sätt idag än förut, när man ofta letade i platsannonser. Konkurrensen har blivit större idag, det krävs att man sticker ut när de lediga tjänsterna finns på så många olika plattformar.
– Många annonserar på Facebook, och vissa lägger bara ut på sin hemsida för de vet att personer som verkligen vill jobba där är och kikar på webben, så de slipper bli överösta. Man måste verkligen lägga ut många olika trådar och ha en större helhetssyn i sitt jobbsökande, inte vara fäst vid ett forum.
Någonting hon märker bland unga arbetssökande är att de generellt är lite kräsna i början av jobbsökandet.
– Ibland får jag höra att 'nej jag vill inte jobba inom det för jag vill bli det här'. Men i väntan på det jobbet kan det vara bra att ha provat på till exempsel en hamburgerrestaurang. Att ha jobbat på till exempel Max säger ju så mycket mer än man tror, du lär dig att hantera stress och det är ett otroligt avancerat jobb i sig, rent egenskapsmässigt. Alla små delar gör att man upplevs mer attraktiv hos en arbetsgivare.
Många behöver hjälp med CV-skrivandet. En viktig komponent, när det ofta är just det som ger arbetsgivaren det första intrycket.
– Ett CV är ganska avgörande. Men det är en djungel, det är lätt att CV:t blir statiskt med hårda fakta. Det gäller att krydda det med intresseväckande rubriker, det skulle till exempel kunna vara citat med saker som andra människor sagt om dig, säger Emelie Bergvall.
I år kommer många att ha sitt första sommarjobb. Då kan det vara svårt att veta vad man ska fylla sitt CV med – rubriken ”arbetslivserfarenhet” kommer åtminstone eka ganska tom.
– Värdera rubrikerna i ditt CV. Vad är det viktiga för den här tjänsten? Vad vill jag stoppa högst upp? Om du inte har någon arbetslivserfarenhet, tryck på utbildningen i stället, eller andra saker, kanske är det ett språk som kommer särskilja dig från mängden.
>> Nästa vecka testar vi Emelies CV-tips på några arbetsplatser i Piteå. Missa inte det!