Kjell Persson, som grundade Jävrebodarnas fiskecamp och driver en fiskodling, har haft problem under åren med säl som förstört näten på odlingen. Han har jagat säl i snart 60 år och har specialtillstånd att gå ut på allmänt vatten.
– Det rapporterades omkring 99 skjutna sälar förra året och jag sköt 70 av dem. Det skjuts säkert 10 000-15 000 sälar i Norrbotten varje år, men det är många som inte rapporterar in det. Myndigheterna vet inte hur mycket säl som finns, säger han och fortsätter:
– Om skottpengar infördes som i Finland så skulle det bli en helt annan avskjutning och då skulle folk rapportera in allihop.
Naturvårdsverket har för andra året beslutat om licensjakt på gråsäl, i syfte att förhindra skador som sälen orsakar yrkes- och fritidsfisket. Kvoten är samma som föregående år, det vill säga 2 000 gråsälar för samtliga län som har kust mot Östersjön, och pågår till årsskiftet.
– Vi avvaktar regeringens beslut om eventuell framtida licensjakt på gråsäl. När vi vet det får vi ta ställning till jakt på gråsäl i januari 2022, antingen som licensjakt eller skyddsjakt, säger Carl-Johan Lindström i ett pressmeddelande.
En del lättnader införs däremot i skyddsjakten. Tidigare har den endast fått bedrivas vid platser där fiske bedrivs och där sälar skadat eller tagit fångst från fiskeredskap. De nya villkoren innebär att skyddsjakt på vikare och knubbsäl ska kunna bedrivas inom 200 meter från fiskodling, fredningsområden och utsättningsplatser för fisk. Skyddsjakten gäller i Norrbottens och Västerbottens län, men utökas till att omfatta även Västernorrlands län. Kvoten höjs också till 420 sälar, gemensamt för de tre länen.
– Det är ett bra steg som de har tagit. På sikt jobbar vi för licensjakt även på vikare, men vi är inte riktigt där ännu, säger Niklas Lundberg, jaktvårdskonsulent åt Svenska jägareförbundet i Norrbotten.
Det finns gott om säl där ute och det blir inga problem att fylla årets kvoter, menar han.
– Det stora problemet är att inte få ta hand om bytet och göra en vinst på det, att sälja skinnet eller fettet. Svenska jägarkåren fungerar som så att man skjuter inte djur och bara lämnar dem. Vi vill ta tillvara på resurser. Hade det funnits en marknad där man kunnat sälja späcket och skinnet så hade man satsat mer på att jaga säl, säger Niklas Lundberg.