I april i år sade riksdagen ja till licensjakt på säl. Licensjakt innebär att ett visst antal djur får skjutas under en viss tid, precis som vid älgjakt. Beslutet gladde Tomas Persson, vid Jävrebodarnas fiskecamp, där man har stora problem med säl som förstör redskap och äter upp fisk.
I samband med beslutet sade han till PT att han tycker det pratas mycket om säljakt men inte om det han anser är en ännu viktigare fråga, att man i Sverige inte får handla med sälprodukter.
Roland Karlsson som fiskar lax, sik och öring, främst utanför Stenskär, har nyligen skickat in en ansökan om ersättning för viltskador orsakade av säl, till länsstyrelsen. I ansökan har han angivit att under fiskeåret 2018 har tre så kallade fiskhus skadats samt 20-talet rörliga redskap.
– Sälen biter sönder garnet och tar fisken. Jag skickar in en ansökan till länsstyrelsen och hoppas på det bästa och om jag får något lyfter jag på hatten, säger Roland Karlsson med ironi i rösten.
Han förklarar att den ersättning han eventuellt får, inte på långa vägar täcker de kostnader han har efter sälens härjningar.
– Det är hundratals arbetstimmar det handlar om, lägg därtill kostnaden för material och bränsle för att inte tala om fångstförlusten.
Att riksdagen nu sagt ja till licensjakt på säl tror han inte kommer att ha någon effekt.
– Tyvärr tror jag att det redan har gått för långt. Sälarna är så många nu och att jaga säl är svårt. Sedan är det ju så att man inte får handla med sälprodukter och då finns det ju ingen anledning för jägare att göra det. Varför skulle man offra tid, ammunition och bränsle för att köra ut på havet och jaga säl och inte få något för det, bara kostnader.
Roland Karlsson är kritisk till fridlysningen av säl på 80-talet som, enligt honom, inte följts upp.
– När sälen fridlystes var det rätt beslut, men efter det har sälarna ökat i antal och ändrat beteende. De har kommit in mot kusten och uppehåller sig vid fiskeredskapen. Gråsälen, som vi har störst problem med här, är en riktig marodör. Den dödar inte bara den fisk den äter utan den dödar allt.
Han befarar nu att sälen kommer att gå samma öde tillmötes som haren, laxen och räven, när de blir för många.
– När en population av ett djur blir för stor, griper oftast naturen in och det blir sjukdom, som harpest bland harar. Jag är rädd för att det kommer att hända något liknande bland sälarna och det känns fel att ansvariga myndigheter låtit det gå så långt.