- Liknande tester görs på många håll i landet på uppdrag av industrin och länsstyrelserna för att se hur fabrikernas reningsprocesser fungerar, berättar Jan Härdig som via sitt företag utför testerna av fiskarna i Vargödraget i samarbete med Fiskeriverket. Jan Härdig arbetar i sin tur åt företaget Nordmiljö i Arvika som har Smurfit Kappas uppdrag att regelbundet genomföra testerna enligt de miljödomar fabriken har.
Kontrollfiskar
Cirka 25 abborrar har tagit upp med hjälp av mjärden på olika ställen i Vargödraget. Fiskeriverkets uppdrag i processen är att ta upp fisken, man agerar alltså inte som myndighet i det här fallet.De många olika prover som tas på fiskarna analyseras sedan på olika laboratorium.
- Resultaten jämförs sedan med kontrollfiskar från vatten som anses vara helt opåverkade, i det här fallet med fiskar från Rånefjärden där det inte finns några utsläpp, berättar Minna Brodin.
Resultatet från dagens test väntas dock inte bli färdigt förrän till våren.
- Men fiskarna ser helt friska ut, konstaterar Jan Härdig och lägger en ny abborre på vågen.
Ingemar Lundström, miljöchef på Smurfit Kappa, konstaterar att även innan den nya bioreningsanläggningen togs i bruk var resultaten från fiskproverna bra.
- Man kunde inte se några skillnader mellan fiskarna i Vargödraget och Rånefjärden men visst borde den biologiska reningen som vi nu tillämpar ha förbättrat vattnet ytterligare.
Redovisning 2009
I början av 2009 ska Smurfit Kappa redovisa resultaten från en rad tester man ålagts av miljödomstolen att utföra i samband med utökningen av produktionen till 750 000 ton.- De tillstånd vi har i dag är en deldom i väntan på resultaten av de undersökningarna. Efter den nya förhandlingen i början av 2009 får vi de slutliga villkoren för fabriken, berättar
Ingemar Lundström.