Linne är mest känd som blomsterkungen och för sitt sexualsystem. Hans kartläggning av växtriket gäller än idag. Skämtsamt brukar det sägas att; "Gud skapade, Linne ordnade".
Efter skola i Växjö och studier i Lund flyttade Linne till Uppsala där han senare blev professor vid universitetet.
Avtryck i Norrbotten
Den svenske vetenskapsmannen kom att lämna avtryck på många ställen. Även i Norrbotten och Pitebygden på sin resa till Lappmarken år 1732.Till Öjebyn anlände Linne den 15 juni samma år och landsteg på Båtskatan. Där möttes han av en avskyvärd syn och skrev följande i sin resedagbok: "När solen gick ned genom en liten molnfläck, ankom jag till gamla staden i Piteå; då jag först färjades öfwer en bred älf, då intill bryggan var en galge, där två finnar voro steglade på hjul, varest hela kroppen låg hel utan hufwud; som mördat resande folk i
afsigt af pengar. En lapp steglad och delad, som besofwit sin släkting".
Båtskatan tjänade på den tiden även som avrättningsplats.
Beundrade samerna
Under resans gång kom Linne i kontakt med samer, ett folk han beundrade och tyckte om för deras anpassning till den karga naturen."Jag såg på det synnerligen stora lugn folket ägde. Tro mig, den som lever obemärkt lever rättskaffens, sällan någon tvedräkt" noterade Linne i sin dagbok. Han fascinerades bland annat över att både män och kvinnor "gemenligen" kokade maten.Samernas meny föll för övrigt Linne i smaken. Vassla, renost, renkött, röding och hjortron tyckte han om. Den myckna köttdieten gjorde enligt honom lapparna snabba till fots. Så här beskrev han ett samiskt gossebarn; "Så snart han kan gå skall han springa att gena renen".
Åkerbäret en favorit
Myrarna och myggen hade dock vetenskapsmannen svårt att stå ut med och jämförde faktiskt myrlandet med helvetet. "Jag har genomströvat underjorden", kommenterade han.- Åkerbäret lär ha varit Linnes favoritbär, säger Per-Arne Nyman, eldsjäl och en av personerna bakom Solanderföreningen i Öjebyn.
Han vill att en resa i Linnes fotspår arrangeras i Öjebyn och att kommunens skolbarn engageras i jubileet.
- De skulle kunna göra bilder av hans favoritblomma, linnean. Sedan kan en vinnande bild utses och tryckas upp som
affisch, föreslår Nyman.
Resan i Linnes fotspår tycker han bör börja vid Båtskatan och avslutas uppe vid Linnes källa på Breviksberget. En guidad provtur genomförs förhoppningsvis redan till sommaren.
- 2007 planeras en Norrbottensresa som börjar i Öjebyn och avslutas i Kvikkjokk. Vi tror att det kommer en hel del folk. Dagen till ära finns ideer om att servera en typisk 1700-talslunch, avslöjar Nyman.