Firade istället för att vända ryggen till

Istället för att vända Jimmie Åkesson ryggen valde arbetarrörelsen och RFSL att fira mångfalden. – Vi valde att göra en egen manifestation för människors lika värde istället, säger Elisabeth Lindberg, ombudsman för Socialdemokraterna i Piteå.

Jens Nilsson, socialdemokrat från Östersund och EU-parlamentariker, deltog i manifestationen i Piteå.

Jens Nilsson, socialdemokrat från Östersund och EU-parlamentariker, deltog i manifestationen i Piteå.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2014-05-19 14:12

Palt och tårta blandat med tal var delar av den manifestation arbetarrörelsens organisationer tillsammans med RFSL gjorde i dag. Istället för att vända ryggen mot gästande SD-ledaren Jimmie Åkesson som många andra bestämt sig för hade man beslutat att istället fira mångfalden.

Norrbottens enda namn på Socialdemokraternas EU-lista, Gustav Uusihannu, fanns på plats.

– Det här är ännu viktigare än EU-valet, det handlar om solidaritet och allas lika värde, det är viktigare än partipolitik. Vi har alla ett ansvar som människa, oavsett om man är partipolitiskt aktiv eller inte, säger han.

"Mångfald istället för enfald"

RFSL var en del av manifestationen men valde att inte hålla några tal då föreningen är partipolitiskt obunden.

– Vi fick frågan att vara med och sa ja då vi tyckte temat var väldigt bra – mångfald istället för enfald, säger Daniel Johansson, RFSL.

Jens Nilsson är socialdemokratisk EU-parlamentariker från Östersund och representerar de fyra nordligaste länen. Han kandiderar även i årets val och finns på plats fyra på partiets lista. Just nu är han på Norrbottensbesök och deltog också i manifestationen i Piteå.

– Det här är jättesmart, vi talar för våra värderingar och uppmuntrar människor att rösta.

"Demokratisk motkraft"

Nilsson menar att det är svårigheter att driva igenom vissa mångfaldsfrågor i EU då det finns en konservativ grupp som protesterar.

– Extremhögern är kanske bara 50–60 stycken men i den gruppen finns även moderater och kristdemokrater, det finns ett motstånd man måste bryta igenom.

Han pekar också på att det finns EU-länder som är nybörjare i demokrati.

– Jag har en kompis i utskottet som är från Rumänien. Han brukar säga att de är en ganska ung demokrati, de har levt i diktatur där det enda vettiga var att betala för sig för att komma någon vart. Det finns ingen institution de har tillit till. Men de vill lära sig men har en lång bit kvar.

Jens Nilsson tror att valdeltagandet i söndagens EU-val kommer att vara högre än 2009 och menar att delta i val är ett tydligt sätt att markera mot krafter som motarbetar mångfald.

– Det är en demokratisk motkraft och den måste ske vid val i en demokrati.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om