Under 44 år arbetade Björn Johansson hos nuvarande Smurfit Kappa som skiftmek. Han renoverade barktrummor, bytte pumpar och svarvade och fräste delar.
Han hade stor nytta av jobbet i Kappas verkstad för sina finmekaniska fritidsprojekt där han bland annat renoverat en PV 1954 och en Pontiac Firebird.
Och de senaste åren har det handlat om att bygga gamla flygplansmotorer.
– Jag läste tidningen Allt om hobby som publicerade ritningar över den motor som satt i Charles Lindbergs Spirit of St Louis, säger Björn Johansson.
Där växte intresset att börja tillverka stjärnmotorer.
Nonstop till Europa
Svenskättade Charles Lindbergh var postflygare och kapten i reserven vid amerikanska flygvapnet när han fick för sig att flyga nonstop mellan USA-Paris. Provianten bestod av två liter vatten, fyra mackor och en termos choklad och efter drygt 33 timmar hade stjärnmotorn fungerat så bra att han kunde landa i Europa.
En fyra gånger förminskad version av Lindberghs motor finns hos Björn Johansson.
– Den blev klar 1989, tog sju år att bygga, säger Björn Johansson, som uppger att han tillverkat alla delar själv, utom topparna som köptes i Stockholm.
Motorn har nio cylindrar och inbyggd kompressor.
I källaren på Degermansgatan har han svarvat kugghjul, tillverkat kompressorn, vevstakarna, bensintanken, för att ta några exempel. Motorn är på 124 kubikmeter. Tändstiften är köpta i USA.
– Det krävdes stort tålamod men jag är ju tålmodig, säger den förre skiftmeken.
Roterande stjärnmotor
Här kunde kanske historien ha tagit slut men inte för idoge Johansson.
När Lindbergs motor var klar började han om. År 2000 började han bygga en roterande stjärnmotor från 1916, typ en sådan som satt på röde baronens plan under första världskriget. Planen användes för att fälla bomber och spana över skyttegravar. Motorn som är förminskad tre gånger har nio cylindrar, modellen ger en dragkraft på tio kilo.
Björn Johansson säger att det kommer att ta ytterligare några år innan den blir klar.
– Insugsrören ska dit liksom tändssystemet, och det ska göras inre justeringar i motorn.
Moroten är inte slutmålet, att få motorn att snurra.
– Det är själva resan, arbetet som är kul, säger Björn Johansson, som avslöjar att han har fler flygplansmotoridéer i huvudet.
– Det är att bygga en V12-motor som satt i tyska Messerschmidt och engelska Spitfire. Men jag vet inte när det blir, det är mycket jobb med en sådan.