Finansieringen klar – nu kan Munksund 5 bärgas

Till hösten ska vraket Munksund 5 bärgas från Inre fjärdens botten. Det lokala företaget Marine Solutions MG ska göra jobbet då man vann upphandlingen. Nu är också finansieringen i hamn sedan kommunfullmäktige beslutat om ett engångsanslag på två miljoner kronor.

Till hösten ska Munksund 5 bärgas från Inre fjärdens botten. 
Piteåföretaget Marine Solutions MG ska göra jobbet. (Arkivbild)

Till hösten ska Munksund 5 bärgas från Inre fjärdens botten. Piteåföretaget Marine Solutions MG ska göra jobbet. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå2023-06-28 17:00

Anbudet som vann upphandlingen ligger på 3,4 miljoner kronor. Sedan tidigare har kommunfullmäktige beslutat att skjuta till en miljon kronor och SCA har lovat att gå in med samma belopp. Efter att majoriteten i måndags klubbade igenom ett engångsanslag på två miljoner kronor betyder det att finansieringen är klar för att bärga det oljeläckande fartyget Munksund 5 från botten av Inre fjärden.

– Nu har vi täckning för utgifterna att bärga Munksund 5. Hade vi inte fått pengarna hade vi inte kunnat ta upp båten, säger Johan Wirtala, avdelningschef på planeringsavdelningen vid Piteå kommun.

undefined
Munksund 5 sjönk för nästan 60 år sedan.

Bogserbåten Munksund 5 sjönk för cirka 60 år sedan, och än idag ligger vraket öster om Tingsholmen. Enligt uppgift kan det ha funnits uppemot 6 000 liter tjockolja då båten sjönk, och med jämna mellanrum har det observerats oljespill i området som misstänks komma från vraket. Hur mycket olja det finns kvar i dag är högst oklart, men både växter och djur påverkas av oljeutsläpp som sker i den marina miljön.

Bärgningen ska vara utförd innan isen har lagt sig i november. Arbetet ska genomföras med en flytkran som kan lyfta 260 ton.

– Den är upptagen i Göteborg, Varberg och lite i Stockholm fram till slutet av augusti, så det känns bra att ta det då, sa Jan Lindbäck, vd Marine Solutions MG, till PT i maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!