Fågelspillning, enskilda avlopp, kraftiga regn och föroreningar från båtar kan göra att badprovet får dåliga värden. Ulf Isaksson på Miljö- och hälsoskydd förklarar att tillfälliga skillnader i provresultaten brukar ha naturliga orsaker.
Skickas till labb
– Ihållande, stabilt väder brukar bidra till goda värden medan mycket regn och skyfall kan spola med sig föroreningar i marken som hamnar i badvattnet. Föroreningar från industrier kan också spela in. Men oftast är det tillfälliga skillnader i vattenkvalitet som naturens ekosystem tar hand om på några dagar, säger han.
Provtagningen sker genom att representanter från kommunen åker till badplatsen, fyller en flaska med badvatten, noterar datum, klockslag, temperatur och avvikelser i vattnet så som föroreningar och ytskum. Vattenprovet skickas sedan till laboratorium i Umeå som analyserar mängden E.coli-bakterier och intestinala enterokocker.
Årets prover fina
– Proven delas in enligt tre graderingar: tjänliga, tjänliga med anmärkning och otjänliga. Visar proven på de två sistnämnda behöver fler prov tas. Om även de senare proven visar på otjänliga nivåer av bakterier så avråder vi från att bada genom skyltning.
Anneli Carlander på Smittskyddsinstitutets enheten för livsmedel och vatten förklarar att klassificeringen på hemsidan Badplatsen görs enligt en bedömning av samtliga vattenprover på en badplats tagna under en fyraårsperiod. Betyget på en badplats kan alltså bero på tidigare års badprov som påverkar klassificeringen kommande år.
– Klassificeringen sker enligt en beräkning på fyra år vid slutet av varje år, så den sker inte per vattenprov som tagits. Men proverna för Piteå i år är jättefina.