Mjuka paket brukar inte vara de roligaste, men den här gången är de nog efterlängtade.
Jävre fyr
Föreningarnas sammanlagda "önskelista" landade på drygt 2,8 miljoner kronor. Utifrån det kan förstås de 535 000 kronor som kommunstyrelsens arbetsutskott fördelar, uppfattas lite.Generellt kan ändå sägas att många får fina pengar som bidrar till att förverkliga de angivna projekten.
Största summan går alltså till Sjulsmark, 150 000 kronor. De hade ansökt om 450 000 kronor för att konvertera värmesystemet i byns Folkets huslokaler.
Ingen avloppsbrunn
Jävre Byamäns samfällighetsförening hade ansökt 430 000 kronor för att utveckla rekreationsområdet vid Jävre fyr och Vägverkets rastplats samt bygga ett antal nya sjöbodar.Föreningen får 90 000 för det förstnämnda och inget för det senare.
Glada är säkert också de ansvariga inom Norrfjärdens IF. De får förvisso inte den knappa miljon som ansökts för att rusta upp, handikappanpassa och bygga en ny trekammarbrunn ute vid Borgaruddens camping.
Däremot får föreningen 91 000 kronor. Avloppssatsningen ryms inte inom ramen för bidrag.
Vidare kan nämnas:
Alterdalens bygdeförening som får 12 000 kronor för nya mattor till minigolfbanan och ytterligare 3 000 kronor för byte av armaturer i samlingslokalen.
Böle hembygdsförening får 17 000 kronor för installation av luftvärmepump i hembygdsgården och för ombyggnationer på övervåningen.
Boule populärt
Gråträsks hembygdsförening föreslås få 19 000 kronor för ommålningsarbeten av en rad angivna byggnader samt för att anlägga en boulebana.9 000 kronor får även Koler intresseförening för att anlägga en boulebana. Pengarna ska även räcka till ett staket runt minigolfbanan.
Klubbfors hembygdsförening föreslås få 15 000 kronor för energisparande åtgärder.
Långnäs ideella förening kan räkna med 15 000 kronor för att iordningställa en fungerande infart, parkering och utemiljö runt Ekologen.
Även i Långträsk är boule
populärt. Byns Pro-förening föreslås få 9 000 kronor för att bygga en ny bana.
Pålbergets byaförening har problem med hussvampsangrepp. Den får 50 000 kronor för att komma tillrätta med problemen, men pengarna ska även räcka till en del ombyggnationer och tilläggsisoleringar.
Roknäs/Stockbäckens byaförening får 2 000 kronor. Pengarna är ämnade för underhåll och upprustning av byagård och kvarn.
Storsunds byaförening föreslås få 10 000 kronor rent allmänt för att förbättra utemiljön. Det handlar om utökade gräsytor för aktiviteter.
Energibesparande åtgärder premieras. Sålunda väntas Stridholms bygdegårdsförening få 13 000 kronor för att bland annat installera en värmepump.
Elias blir pilot
I Svensbyn föreslås framtidsföreningen få 18 000 kronor för att rusta upp och vidareutveckla Eliasleden som en pilotled i Infjärden.Trundöns byagårdsförening hade ansökt om medel för att förbättra vattenkvaliten. Den får 12 000 kronor för ändamålet.
Endast två föreningar blev helt lottlösa vid fördelningen av pengarna. Yttersta hembygdsförening får inga pengar för att bygga en handikapptoalett med larm.
Långviks byahusförening hade ansökt om 287 000 kronor för att kunna bygga en förbindelse mellan den östra och västra stranden i Långvik.
Ärendet tas upp på nytt om länsstyrelsen beviljar stöd för utvecklingen av kulturområdet.