Fin havsmiljö i Piteå skärgård

I havet kring Piteå har länsstyrelsens marinbiologer hittat stora områden med kransalg. En växt som visar att vattenmiljön är av fint slag.

En marinbiologs utrustning.

En marinbiologs utrustning.

Foto: Mariann Mannberg

Piteå2019-08-09 12:16

Under sommaren inventerar länsstyrelsen havsmiljön längs Norrbottens kust och skärgård. Vid tidigare, mindre omfattande, inventeringar har ett antal extra värdefulla områden pekats ut. Under sommaren undersöks dessa mer omsorgsfullt i syfte att i ett senare skede utse marina naturreservat.

– Piteås havsmiljö är mångsidigt intressant. Här finns mycket värdefullt, säger Kajsa Johansson, marinbiolog på länsstyrelsen Norrbotten.

Vi sitter tillsammans med hennes kollega Petra Pohjola i en flatbottnad båt utanför Mjoön. I båten finns simfötter, ankare och trossar och diverse ömtålig elektronik. Kajsa kränger på sig sin torrdräkt och sätter cyklopet och snorkel på plats. Utrustad med protokoll, kamera och diverse kärl för prover simmar hon iväg från båten.

Vid kartläggningar som gjordes 2016 och 2017 hittade man stora ängar av kransalg bland annat här och även utanför Rosvik. Kransalgen är en indikator på att miljön mår bra vilket innebär att den inte är försurad och att många fiskar och ryggradslösa djur lever där. Vid Rosvik och Mjoön finns många grunda havsvikar där ljuset når ned vilket gör att undervattensväxterna frodas. Här finns en stor variation av växter med en extremt hög täthet, berättar Petra Pohjola.

– Många sommarstugeägare gillar inte att det växer mycket på botten vid deras stuga. Men det är som en skog för fiskar och insekter. Ett helt ekosystem, säger hon.

Undersökningarna sker med snorkel på upp till två meters djup där det fortfarande finns sikt. På djupare ställen används en undervattenskamera i kombination med en räfsa som plockar upp växter från botten. Petra slänger ut räfsan och drar upp en oformlig klump med bottensediment och diverse växter.

– Så här glamoröst är det att vara marinbiolog, skrattar hon.

Under tiden har Kajsa kommit tillbaka från sin snorkling. Med sig har hon en påse med växter som sköldmöja, vattenpest, ålnate, höstlånke och kransalg. På platsen mäts även salthalt och grumlighet samt en mängd annat. Även landmiljön på kustremsor och öar kartläggs.

– I kustmiljöerna är kopplingen mellan land och vatten stark, säger Kajsa Johansson.

Under vinterhalvåret kommer ett pussel att läggas med den information som samlats ihop under fältsäsongen. Men stora ytor är fortfarande outforskade. Vem vet vad de hittar härnäst?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!