Filemaskin gör löjan till delikatess

FISK. Medan löjrom alltid utgjort en delikatess har själva fisken, siklöjan, aldrig lämpat sig till annat än djurfoder. En nykonstruerad filemaskin väntas dock utveckla även löjan till en stor aptitretare.

Piteå2006-12-20 00:00
Inte för inte har löjrom tillskansat sig epitetet havets röda guld.

Men lika hög gourmetfaktor som rommen innehar, lika låg attraktion vidkänns den lilla svårrensade siklöjan på landets matbord.

Genom åren har det fiskande släktet klämt honorna på all rom, innan löjfångsterna i upp till 90 procent sålts för småpengar som minkfoder till främst finska uppköpare.

Per säsong har det handlat om kvoter på upp till 1 500 ton löja.

Aningen förspillt, enligt branschens bedömare - som länge eftersträvat ett mera matnyttigt tillvaratagande.

Genombrott

Och nu tycks lösningen vara i hamn. En ny världsunik filemaskin - konstruerad av egenföretagaren Gunnar Hartung i Alingsås - förväntas revolutionera marknaden.

- Maskinen gör det möjligt att ta vara på löjan som matfisk. Det här är ett stort genombrott, understryker fiskerikonsulent Tomas Hederyd på länsstyrelsen, som stöttat maskinutvecklingen ekonomiskt tillsammans med fiskeriverket.

Tidigare har alltså problemen suttit i rensningsprocessen.

Siklöjan är mindre än strömmingen, 12-14 centimeter lång och med en vikt av runt 20 gram. Den ringa vikten har gjort den extremt svårrensad.

Men nya filemaskinen har benat ut alla problem.

- Det har krävts noggrann inställning eftersom toleranserna är så små. Men faktum är att femtio procent av hela fisken går att ta tillvara som fileer och det är ett bra utbyte, menar Kristina Wikström, mat- och kostkonsulent vid Hushållningssällskapet i Norrbotten.

Förädling

Hushållningssällskapet står som ägare till filemaskinen. Tanken är att via entreprenörer sätta den i drift i länet till nästa säsong.

Därmed öppnas nya stora möjligheter för vidareförädling och försäljning av löjfileer till både storkök, restauranger och andra konsumtionsgrenar.

- Löjan är en utmärkt matfisk med hög proteinhalt och låg fetthalt och eftersom den bara finns i norra delen av Bottenviken är den befriad från kända miljögifter, konstaterar Kristina Wikström.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!