Fick förvaltare för demens – var psykiskt frisk

Efter att Kjell sökte hjälp hos socialtjänsten i Piteå blev han satt under tvångsförvaltning. Trots att ingen läkare utrett honom fick han veta att han sannolikt har Alzheimers sjukdom. Efter två år har 71-åringen blivit av med sin förvaltare efter att en läkare bedömt honom vid sina sinnens fulla bruk. "Det är ett rättsövergrepp."

Kjell, som egentligen heter något annat, blev tvångsförvaltad, efter att Piteå kommun felaktigt slagit fast att han har en demenssjukdom. När han vägrade gå till läkaren ansåg tingsrätten att han inte kan ta hand om sig själv. "Det är ett rättsövergrepp", säger han.

Kjell, som egentligen heter något annat, blev tvångsförvaltad, efter att Piteå kommun felaktigt slagit fast att han har en demenssjukdom. När han vägrade gå till läkaren ansåg tingsrätten att han inte kan ta hand om sig själv. "Det är ett rättsövergrepp", säger han.

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2024-02-07 18:30

71-årige Kjell, som egentligen heter något annat, har skulder efter att han tidigare haft alkoholproblem. I dag är han nykter sedan många år tillbaka, men Kronofogden har fortfarande utmätning på hans låga pension och vid tre tillfällen har han fått söka hjälp hos socialtjänsten när han inte kunnat betala räkningarna.

Efter hans senaste möte i mars 2021 ansökte överförmyndarnämnden i Piteå om att sätta Kjell under förvaltarskap. 

– Elräkningen kom samtidigt som bilen gick sönder. Eftersom jag bor utanför centralorten behöver jag bil för att ta mig någonstans. Då reparerade jag bilen och frågade om hjälp med elräkningen. I stället anmälde socialsekreteraren mig för att vara dement. 

Överförmyndarnämnden menade att Kjell har minnessvårigheter som gör att han inte kan prioritera till sina grundläggande behov. De hänvisade bland annat till en undersökning som Kjell gjort hos en arbetsterapeut.

"Enligt uppgifter från arbetsterapeut samt resultatet på minnestesterna så har han en lindrig demens. Den sannolika orsaken till detta är troligen Alzheimers sjukdom och samtidigt att han har haft en stroke tidigare", skrev överförmyndarnämnden.

Förvaltarskap är en ingripande åtgärd som tas till som sista åtgärd om en person inte kan ta hand om sig själv. I Kjells fall fattades beslutet utan att någon läkare träffat honom.

– Jag har inte minnessvårigheter. Testerna jag gjorde utfördes av en arbetsterapeut, inte en läkare. De är inte tillförlitliga. Jag känner andra, bland annat en undersköterska, som inte heller har klarat testet. Jag avbokade läkarundersökningen som överförmyndarnämnden ville att jag skulle gå på eftersom jag inte har behov av en förvaltare.

Luleå tingsrätt beslutade att sätta Kjell under förvaltarskap mot hans vilja. Det konstateras att hans sjukdomsbild är svår att få en uppfattning om, men domstolen väjer att fästa vikt vid en läkaranteckning från 2019 där det står att han har en begynnande minnesproblematik. Samtidigt slår domstolen fast att den medicinska utredningen är bristfällig och att läkaren som skrivit intyget inte har träffat Kjell.

"Tingsrätten anser, trots detta, att läkarintyget ger visst stöd för slutsatsen att han har sådan sjukdom som kan ligga till grund för ett förvaltarskap", skriver Luleå tingsrätt.

undefined
Kjell, som egentligen heter något annat, blev tvångsförvaltad, efter att Piteå kommun felaktigt slagit fast att han har en demenssjukdom. När han vägrade gå till läkaren ansåg tingsrätten att han inte kan ta hand om sig själv. "Det är ett rättsövergrepp", säger han.

Kjell överklagade. Han menade att anteckningen och testerna inte ger stöd för att han har någon demensdiagnos, men varken hovrätten eller Högsta domstolen prövade hans överklagan. 

Bankkortet spärrades och han fick i stället fickpengar att röra sig med. Till saken hör att Kjell lider av en allvarlig fysisk sjukdom som gör att han har en begränsad tid kvar att leva. Men breven från sjukvården tillsammans med övrig post har han inte fått öppna själv. 

De har lämnats till honom av förvaltaren som först har sprättat upp kuverten för att läsa innehållet.

– Det var så fruktansvärt kränkande. Förvaltaren har inget att göra med brev som skickats från vårdcentralen och sjukhuset.

undefined
Thomas Ennefors intryck från första början var att Kjell inte har någon demenssjukdom. (Arkivbild)

Kjell trodde att han skulle ha en förvaltare resten av sitt liv, men förra hösten fick han nog och kontaktade juristen Thomas Ennefors.

– Mitt intryck från första början var att han inte är en dement person. Det har varit väldigt förnedrande för honom att inte kunna tanka, gå på banken eller köpa kläder, säger Tomas Ennefors.

Juristen hjälpte honom att ansöka om att upphäva förvaltarskapet.

– Han gav många goda råd. Jag beställde tid hos en läkare och han konstaterade direkt att jag inte är dement, säger Kjell.

undefined
Läkaren som träffade Kjell förra hösten konstaterade att hans psykiska status är utan anmärkning.

Den 8 december upphävde Luleå tingsrätt beslutet om förvaltarskap. Domstolen konstaterade att läkaren som träffat honom bedömer Kjell som vid sina sinnes fulla bruk och helt utan anmärkning på sin psykiska status. Överförmyndarnämnden i Piteå höll också med om att Kjell inte längre är i behov av förvaltare för att vårda sin egendom.

– Jag är glad över det här beslutet, men samtidigt har de här två åren varit ett rent helvete och jag skulle vilja ha någon form av upprättelse, säger Kjell.

I stället för upprättelse har Kjell fått en räkning på 8 000 kronor av förvaltaren.

– Förvaltarens arvode har dragits från min pension, men nu menar de att jag ska betala honom och dessutom deklarera för att de anser att jag är en arbetsgivare. Jag anser att det är ett bedrägeri.

undefined
Kjell ska utöver att betala arvode till förvaltaren betala skatt och arbetsgivaravgift till Skatteverket. "Jag anser att det är ett bedrägeri", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!