Fick brevledes veta att han blivit pappa

Det var 43 år före telefonen uppfanns, när underrättelser i stor utsträckning befordrades med gående bud eller per häst, som styrmannen och bonden Per Nicander i Svensbyn fick brev från prästen att han blivit pappa.

Brevet från prosten Jonas Nordvall i Öjebyn är daterat den 23 november 1806 och har förvarats i Svensbyn, där han omtalar för fadern att han fått en välskapt son och vill att han snarast besöker prostgården.

Brevet från prosten Jonas Nordvall i Öjebyn är daterat den 23 november 1806 och har förvarats i Svensbyn, där han omtalar för fadern att han fått en välskapt son och vill att han snarast besöker prostgården.

Foto:

PITEÅ2009-03-10 06:00
Det tog en dag för brevet att utgå från Öjebyn till Svensbyn. Där prosten Jonas Nordvall med bläck plitat ned några rader till mottagaren,
förre coopverdistyrmannen och bonden Per Nicander, vilken för en kortare tid brukade jorden på fastigheten nummer 7 i Svensbyn.
Brev från prosten
Brevet lyder:
K. Styrman Nicander
Nu får jag fägna Er med den underrättelsen att Er Hustru blev igår lyckligen förlöst med en välskapad Son, och väntar jag Er med underskrift (?) i morgon förmiddagen, för att anstalta om Dop och faddrar även har jag som Pastor något angeläget att tala med Eder, som rörer Eder egen fördel, och väntar Eder i morgon till mig.
Piteå prostgård d 23 November 1806
Jon. Nordvall
Nicander var sedan den 22 juli 1806 gift med komministerdottern Fredrica Roslin, Öjebyn. Barnet var således redan på väg när äktenskapet ingicks. Det var troligen en smått omskvallrad händelse i Öjebyn vid den tiden, att prästens dotter gått händelserna i förväg.
Kanske, som en liten tröst för dottern, var att fadern, komministern Richard Roslin, bördig från Rosvik, inte längre var i livet och behövde utstå kritik för att dottern hamnat i sänghalmen före äktenskapet.
Richard Roslin avled nämligen redan den 8 augusti 1785, drabbad av gulsot, efterlämnande makan Anna Höglund, en son och sex omyndiga döttrar, av vilka den sjätte i ordningen Fredrica, född 1764, gifte sig med Nicander.
Knapert ekonomiskt
Om prästfrun finns noterat att hon efter makens död, och som redan under äktenskapet hade det knapert ekonomiskt, befann sig i ett beklagligt och fattigt tillstånd varför hon för en tid erhöll ekonomisk hjälp i form av dubbla nådår.
Prästdottern Fredrica hade dock något år tidigare gått till sängs med organisten Abraham Stenman i Öjebyn och 1802 födde hon dottern Christina Johanna, antecknad i kyrkboken som "oäkta". Dottern fick en mycket kort levnad. Barnet dog redan efter tre veckor.
Per Nicander som gifte sig med prästdottern Fredrica fick den 22 november 1806 sonen Per Gustaf. Fyra år senare, som 45-årig, födde hon sonen Ricard. Han avled dock efter sex veckor.
Den äktenskapliga samvaron tycks det dock ha varit si och så med. Detta att döma av ett utdrag ur domboken då maken år 1807 försattes i konkurs. Hustrun Fredrica, som då sannolikt vistades i Öjebyn, meddelade att hon med sitt späda barn lämnats åt sitt öde, inte fått något underhåll och att hon tidigare lånat ut 60 riksdaler åt sin man. De tycks dock ha haft ett intimare umgänge senare då den fyra år senare födde sonen har Nicander antecknad som fader.
Fredrica Roslin Nicander dog 1812 i Öjebyn, i en ålder av 47 år, och var då änka. Ett par månader efter dotterns död avled också modern.
Brevskrivaren, prosten Jonas Nordvall, avled den 22 mars 1816. Prosten Nordvall fick även han utstå händelser i sitt familjeliv som då var en ovanlighet, nämligen skilsmässa. Hans äldsta dotter, gift med en militär, bröt nämligen upp från äktenskapet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om