Fettisdagen skapar högtryck hos semmelförsäljarna

Fettisdagen, eller semmeldagen, gjorde att det blev full rulle på Piteås affärer och kaféer. "Det har varit högt tryck", säger bagaren Christoffer Johansson.

Elin Enström köper semlor för att fira semmeldagen och sin nyliga inflyttning.

Elin Enström köper semlor för att fira semmeldagen och sin nyliga inflyttning.

Foto: Johanna Sandgren

Piteå2022-03-01 16:34

Kring lunchtid på tisdagen hade ungefär hälften av semlorna sålts på Ica Kvantum i Piteå.

– Vi siktar på att sälja 10 000 totalt. Vi bakar allteftersom under dagen, men det är så många vi har deg till, säger bagaren Christoffer Johansson.

Den första ur personalstyrkan kom till jobbet redan klockan halv fem på morgonen för att förbereda inför fettisdagen. Christoffer Johansson anslöt någon timme senare, och trots att allt fokus hamnar på semlorna så siktade han själv på att äta en efter jobbet.

– Man skulle kunna tro att man blir less, men det blir man inte, säger han.

Traditionen att bara äta semlor på semmeldagen är inget som kunderna verkar hålla fast vid. Elin Enström, som under tisdagen köpte semlor, har redan några hembakade hemma i frysen.

– Jag provade ett nytt recept för nästan en månad sedan, säger hon.

Även Ekbergs konditori och kunderna Edwin Granberg Kerttu och Ann-Sofie Kerttu bryter traditionerna. Edwin och Ann-Sofie hade smygpremiär för flera veckor sedan och kafébiträdet Linda Bergdahl berättar att de säljer semlor året om.

Linda Bergdahl berättar att det under hela tisdagen varit full fart på konditoriet. I vanliga fall kommer kunder periodvis under dagen, till exempel runt frukost- och lunchtid, men nu är flödet konstant.

– Det är som en ström, säger hon och berättar att fettisdagen verkar vara en större fikadag än andra, såsom kanelbullens dag.

– Kanelbullen är ju lite tråkig. Semlan är roligare, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!