Fettisdag - en helig tradition för Börje

TJUVSTART. Det är fortfarande två veckor kvar till fettisdagen, men sedan länge säljs semlor överallt. Att äta semlor innan fettisdagen är ett otyg, tycker Börje Österberg i Öjebyn. Varje år skriver han insändare för att få folk att hålla på traditionen.- Det är en gåta för mig att man äter semlor i januari, säger Börje.

Piteå2007-02-07 00:00
Från början åts semlor enbart på fettisdagen som var fastlagsperiodens sista dag innan fastan tog vid. Men när svenskarna senare inte längre brydde sig om att fasta före påsk, blev det istället en tradition för många att äta semlor varje tisdag under fastans sju veckor innan påsk. I dag börjar försäljningen av semlor redan strax efter jul.

Irriterande

Något som irriterar bland andra Börje Österberg i Öjebyn.

- Varför struntar man i traditionen? Det är en gåta för mig, säger Börje som varje år skickar insändare till Piteå-Tidningen för att uppmana folk att hålla på traditionen.

- Jag lärde mig av min farfar och farmor att semlor äter man på fettisdagen och sedan varje tisdag under de sju veckorna fram till påsk, berättar Börje som är uppvuxen i byn Holmträsk utanför Åsele i Västerbotten. Sedan 1980 har han bott i den lilla röda stugan intill prostgården i Öjebyn.

Börje har en cp-skada som gör att han sitter i rullstol och har svårt att prata, men med gott om tid och möjlighet att ta det i sin egen takt är det inga problem att förstå vad han säger.

- Men jag sörjer att jag inte kan skriva och berätta om allt jag varit med om, jag har mycket i huvudet och skulle verkligen önska att få det nedskrivet innan jag blir alldeles gammal och gaggig, säger Börje.

Som tur är har han sin assisstent Rebecka Bergman som kan skriva ner mycket av det Börje vill berätta. Det är också hon som hjälpt honom att skriva insändarna till Piteå-Tidningen.

- Jag blir arg varje år när jag ser att man säljer semlor redan i januari på affärer och konditorier, alla har ju olika tycke och smak men jag tycker i alla fall att semlorna blir mycket godare om man väntar med att äta dem innan fettisdagen.

Egen tradition

Dagen innan vi besöker Börje har han haft besök av gäster, och gissa vad gästerna hade med sig när de kom?

- Semlor förstås, berättar Börje och kan inte låta bli att skratta.

Nä, Börje håller på traditionen och i år väntar han till tisdagen den 20 februari innan han smaskar på årets första semla som äts med varm mjölk efter bruna bönor och fläsk.

Han har också en annan, egen tradition. När han ser att affärerna tjuvstartar med försäljning av semlor struntar han i att plocka bort julen. Då låter han julsakerna stå framme ända till fettisdagen, till sina assistenters stora förtret ...

Han kallar sig själv för en envis tjurgubbe. Men glimten i ögat syns tydligt.<\c>

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om