En begränsad tillgång på fett gör att Norrmejerier inte mäktar med att tillverka smör från vecka 36. Istället satsar men på att tillverka Norrgott, creme fraiche och grädde.
- Det är tråkigt för alla som vill köpa lokalproducerat, men vi tycker det är bättre att säkra tillgången på andra varor, säger Bo Rasmussen, vd för Norrmejerier.
Topp i januari
Norrmejerier köper inte fett utifrån, utan råvaran är lokalproducerad och är beroende av vad kossorna i norr producerar.
- Varje kilo mjölk innehåller 4,4 procent fett, säger Rasmussen.
Ju mer mjölk desto mer fett.
Under hösten producerar korna mindre mjölk, medan de efter nyår och in i januari står på topp.
Ökad efterfrågan
- När tillgången på fett är som störst efterfrågas det mindre av konsumenterna.
Efterfrågan på naturliga fetter har ökat.
Konsumenterna vill ha mindre tillsatser och rena produkter.
En anledning kan vara dieter som LCHF där fett är en naturlig ingrediens.
- Vi räknar med att kunna uppta produktionen i början av februari igen, säger Rasmussen.
Förra året rådde fettbrist i hela landet och därmed också smörbrist.