Festlig kväll med bryggvisning och ölprovning

I helgen fick besökare på Pite bryggeri insyn i bryggprocessen innan de provade olika ölsorter. "Det är en helhetsupplevelse", säger Jeanette Bergstedt, en av bryggeriets ägare.

Teodor Mellström, Anton Dahlin, Rebecca Enlund och David Stålbring passade på att gå på ölprovning.

Teodor Mellström, Anton Dahlin, Rebecca Enlund och David Stålbring passade på att gå på ölprovning.

Foto: Linda Sundström

Piteå2020-08-02 16:25

Under lördagens ölprovning fick besökare en bryggvisning och insyn i öltillverkningens process. I vanliga fall tar Pite bryggeri emot 30 personer, men på grund av corona har de sänkt antalet till 20 personer och valt att dela upp gruppen vid guidning i byggnaden.

– Vi tar in halva gruppen på visning åt gången, medan den andra får prova öl, säger Jeanette Bergstedt som driver bryggeriet tillsammans med sin man, Jörgen, sedan fem år tillbaka.

I den gamla stenkällaren i granit från 1902 erbjuds visningar i samband med ölprovningar för att besökare ska få en bred bild av ölhantverket.

– Vi vill berätta om hur man brygger öl. Vi berättar också om en bryggares arbetsdag och vad öl innehåller. Det är en helhetsupplevelse.

Huvudingredienserna i öl är vatten, malt, jäst, humle och eventuellt smaktillsatser. Jörgen Bergstedt berättar att vattnet i Piteå, med dess låga mineralhalter, är bra för bryggning av många ölsorter.

– Vattnet värms upp och malten krossas. Det blir som en havregrynsgröt i mäskningskärlet, säger han.

Sedan filtreras kornet bort från malten och vätskan som blir kvar kokas och smaksätts, ofta med humle.

Jeanette Bergstedt menar att alla små bryggerier är unika, vars öl ger olika smakupplevelser, och att det är bra att det finns två bryggerier i Piteå.

– Sedan 1966 har det inte funnits något i Piteå. Nu finns det två. I Sverige finns det ungefär 400 aktiva småbryggerier. Det är roligt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!