Populära festivalen Backyard ställs in

Ungdomar under 18 år stängs ute från konserter på PDOL. Nu kommer ännu ett slag för musikintresserade mellan 13 och 17 år. Festivalen Backyard, med läktare i alkoholfri miljö, ställs in av ekonomiska skäl. "Jag är besviken", säger festivalgeneralen Roger Norén.

Festivalen Backyard som arrangerades i anslutning till Festspelen var välbesökt av såväl äldre som yngre åskådare. De under 18 år hade en egen hylla som var alkoholfri och hade de bästa platserna på konsertområdet. (Arkivbild)

Festivalen Backyard som arrangerades i anslutning till Festspelen var välbesökt av såväl äldre som yngre åskådare. De under 18 år hade en egen hylla som var alkoholfri och hade de bästa platserna på konsertområdet. (Arkivbild)

Foto: Magnus Tosser

Piteå2024-03-20 17:00

PT har tidigare berättat om kritiken mot att ungdomar under 18 år stängs ute från att se artister på Piteå dansar och ler. 

Nu kommer nästa slag mot musikintresserade ungdomar mellan 13 och 17 år – festivalen Backyard, där åskådare under 18 år hade ett eget område, läggs ned av ekonomiska skäl. 

Det stänger dörren till i princip alla musikupplevelser för unga i Piteå och Roger Norén, en av Festspelens festivalgeneraler, är besviken.

undefined
Roger Norén, festivalgeneral för Festspelen, är besviken och hade hoppats på att kommunen skulle skjuta till pengar. (Arkivbild)

– Det är klart att det är en viss besvikelse att vi inte har lyckats generera pengar till ett så fint arrangemang så att ungdomar får uppleva musik. Vi har inte fått de bidrag vi har tittat efter för att kunna köra igen och det är en besvikelse självklart, säger han.

Förra årets Backyard finansierades med ett miljonbidrag från statens kulturråd och pandemipengar som fanns kvar sedan tidigare. Det var engångsmedel som inte finns i år.

– Därför har vi uppvaktat kommunen för att vi tycker det är angeläget för målgruppen att göra den här satsningen. Vi gick med samma mössa till Piteå kommun i år men där har vi inte haft någon framgång. Vi skulle ha behövt ett tillskott på omkring 1,5 miljoner för att kunna göra Backyard i samma omfattning som i fjol, säger Norén. 

undefined
Backyard var populär bland Piteåborna. (Arkivbild)

Festivalgeneralen anser att Backyard behöver etableringsstöd som vilket nystartat företag som helst.

– Vi ser det lite som en näringssatsning på event och det tar tid att sjösätta saker. Satsningen slog så väl ut förra året och blev väldigt uppskattad så vi skulle gärna vilja ha lite momentum så man inte tappar fart. Näringslivskontoret är välvilligt inställda och tycker att det hör hemma där, men smakar det så kostar det, säger han.

undefined
Festivalen Backyard blev bara ettårig, 2024 finns inga pengar för att arrangera evenemanget. (Arkivbild)

Kommunen satsar 900 000 på Festspelen, men till Backyard som är speciellt inriktad mot unga ger man inga bidrag.

– Det har varit helt självklart att vi ska erbjuda den yngre publiken det utbud de önskar. Det är ju en musikfestival och som publik definieras man inte av en ålder utan man definieras av ett musikintresse. Hade vi haft pengar hade vi kört förstås, säger Roger Norén.

Han tycker att det borde finnas ett större intresse hos Piteå kommun för arrangemang för ungdomar.

– Det här är så oerhört viktiga målgrupper och det är precis i den här åldern som de funderar om Piteå är en bra boendeort. Att få positiva bilder är så avgörande så det inte är klokt. Under Backyard hade vi en speciell hylla för dem under 18 och de fick de absolut bästa platserna. Det var deras favoritartister som spelade och där var det nog störst drag på hela området, säger Roger Norén.

undefined
Populära Adaam spelade på festivalen.(Arkivbild)

Från kommunalt håll är man positiv till arrangemanget, men några pengar blir det inte.

– Vi handlägger den tilläggspolitiska reserven där det finns lite pengar. Men vi har inte fått in någon formell ansökan till oss som vi har tittat på och skickat vidare till kommunstyrelsen, säger näringslivschefen Nicklas Winblad von Walter.

undefined
Näringslivschefen Nicklas Winblad von Walter säger att man inte fått in någon formell ansökan från arrangörerna. (Arkivbild)

Han hoppas att man ska kunna ta nya tag nästa år.

– Vi tycker det är en kanonsatsning som ska ses som en etablering precis som en företagsetablering eller en industrietablering. Vi måste börja tänka så för att få ungdomar att leva och trivas och prata gott om Piteå. Vi har försökt att få in företag som partners till Backyard, men det har inte fallit ut som vi ville, säger näringslivschefen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!