Så var situationen även i fjol.
Nu precis som då, räddades det hela med att kommunfullmäktige beslutade skjuta till extra pengar till Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning, Nav.
Frågan var upp vid senaste kommunstyrelsesammanträdet. Där beslöts att föreslå fullmäktige godkänna extra anslag till nämnden.
- På det här sättet kan Nav hålla samma ambitionsnivå. Pengarna öronmärks för just den här gruppen ungdomar, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Roslund, s.
Bakgrunden till att kommuner i allmänhet har mindre medel att röra sig med när det gäller feriejobben ligger på regeringsnivå.
I samband med att den nya borgerliga Alliansen tillträdde, slopade den statsbidragen till landets kommuner för just detta ändamål.
Något som har tvingat dessa att prioritera när sommarjobben fördelas.
Säger fullmäktige ja till ks förslag kommer nu även 18-åringarna i Piteå att tillgodoses.
Det kan nämnas att Piteå kommun anslår sex miljoner kronor till sommarjobb.
Förra sommaren kunde 89 procent av de ungdomar som sökt feriejobb erbjudas arbete i kommunal regi. Sannolikt kommer närmare 1 900 ungdomar även i år att kunna få en extra slant i plånboken.
Nivåerna på ersättningen varierar, drygt 40 kronor i timmen för 16-17-åringarna och knappt 60 kronor i timmen för 18-åringarna. De nya lönenivåerna är ännu inte satta.
Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning prioriterar även i år unga med särskilt behov av stöd, där ska 100 procent av dem som söker få sommarjobb.
Från kommunalt håll uppmanas arbetsgivare att upplåta ferieplatser för dessa ungdomar. Företag och föreningar kan även ansöka om handledarstöd och kostnad för detta.