Feng Shui i trädgården ger själen näring

TRÄDGÅRDSHARMONI. Den österländska läran Feng Shui förekommer allt oftare i inredningssammanhang. Nu ökar även intresset för Feng Shui i trädgården. Ingmarie Boden, inredningsarkitekt och Feng Shui-konsult, berättade under en föreläsning på Framnäs om hur man planerar en trädgård som ger harmoni, balans och positiva energiflöden.

Piteå2006-04-12 00:00
Ingmarie Boden är verksam i Umeå och bland annat flitigt anlitad föreläsare på designhögskolan. Hon beskriver Feng Shui, som en kombination av inredning, psykologi och filosofi som har sin grund i att vi påverkas av allt vi har runt omkring oss.

- Feng Shui ger oss redskap att bygga miljöer där vi mår bra, där vi får kraft och vila och näring åt själen, mycket av innehållet i Feng Shui är faktiskt vanligt sunt förnuft och har en hel del gemensamt med gamla tiders bondepraktika, konstaterade hon under föreläsningen på Framnäs folkhögskola som var initierad av Öjebyns trädgårdssällskap.

Lagomt energiflöde

Grunden i Feng Shui, oavsett om det handlar om inredning inomhus eller in trädgården, handlar om att skapa förutsättningar för energiflödet, kallat chi, att flöda fritt men ändå lugnt och stilla. För snabba energiflöden är inte bra, inte heller stillastående.

- I en trädgård ska man till exempel undvika rusande chiflöden, öppna platser kan behöva växtlighet för att bromsa upp flödet och lugna ner det. På samma sätt är det viktigt att gallra buskar och hålla dem prydliga för att chiflödet inte ska stanna upp.

En alltför blandad och rörig rabatt ger ett oroligt chi, ett igenväxt vattenflöde ger ett unket chi och vassa kanter, hårda spetsiga blad ger ett vasst chi.

- Vi en sittplats i trädgården bör man undvika att placera växter med spetsiga blad och andra vassa kanter, känslan av att något vasst pekar mot dig är inte bra, där behövs mjukare växtformer. Undvik också "förgiftade pilar", som man kallar det, mot exempelvis entreer, såsom kvistar eller spetsiga bladverk.

Använd symboler

Färger är viktiga inom Feng Shui liksom former och symboler. Symbolerna används framförallt för att stärka egna tankar och de mål man vill nå i livet.

- Att göra egna, personliga symboler är viktigt, man ska inte ta efter andra. Feng Shui är mycket personligt och de anvisningar och "regler" som finns kanske inte passar alla. Det viktiga är att man reflekterar över hur man själv reagerar och påverkas av saker i sin omgivning, vissa saker som anses bidra till ett bra chi kanske inte alls fungerar för dig och tvärtom, säger Ingmarie Boden.

- Det som känns rätt är också rätt och då behöver man inte göra något, men om man bär på en känsla av olust och oro, då kan man använda sig av Feng Shui och titta på vad man kan göra, men man ska lita på den egna känslan.

Vad som däremot kan sägas vara gemensamt för alla är att ordning och lättillgänglighet påverkar oss positivt och är centralt i all Feng Shui. Att rensa i röran är viktigt, liksom att bara omge sig med saker man tycker om, saker man tycker är vackra. Trasiga saker eller saker man tycker är fula ger ingen bra energi.

Olika växter och blommor har olika betydelse inom Feng Shui, kungen i trädgården är pionen som är en yangblomma och står för kraft och styrka. Rosen står till exempel för skönhet (trots taggarna), klematis för styrka, hibiskus för överflöd och nejlika för välgång.

- Men viktigast är att välja växter som man själv tycker om, låt de blommor du tycker om stå för något som du själv tycker är viktigt.

Förstärk chi

Det finns en rad olika sätt att förstärka chi i trädgården. Vatten är en viktig del, men inte för mycket, saker som har rörelse är bra, vattenflöde, flaggor eller vindspel. Belysning är den i särklass största och starkaste chiförstärkaren.

Feng Shui handlar om att balansera motpolerna yin och yang och få dem att verka i harmoni, för mycket mörkt bör balanseras med mer ljust, stort med litet, hårt med mjukt, rakt med kurvigt, rörelse med stillhet, och så vidare, soligt med skugga, platt med kuperat.

- Studera din trädgård, då ser du ganska snabbt att i den här delen har jag för mycket av detta och då måste jag tillföra motsatsen, på så sätt uppnår man den balans som krävs för att uppnå den harmoni och positiva energiflöde som eftersträvas inom Feng Shui.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om