Fem får gå från sjukhusköket i Piteå

Efter många turer står det nu klart att sjukhusköket i Piteå blir kvar, men fem personer förlorar jobbet.

Produktionsköket vid Piteå sjukhus ska vara kvar och forträtta leverera mat till sjukhuset, hälsocentralerna och rättspsykiatrin, men fem av femton personer förlorar jobbet.  (Arkivbild)

Produktionsköket vid Piteå sjukhus ska vara kvar och forträtta leverera mat till sjukhuset, hälsocentralerna och rättspsykiatrin, men fem av femton personer förlorar jobbet. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2021-09-07 19:00

I nästan två år har personalen i köket vid Piteå sjukhus levt i ovisshet om hur det ska bli med deras jobb och arbetsplats. 

Efter många turer är nu beslutet taget att produktionsköket ska vara kvar och fortsätta leverera mat till sjukhuset, hälsocentralerna och rättspsykiatrin. Men fem av femton personer förlorar jobbet.

Ulf Viklund, verksamhetschef, förklarar att ingenting är klart kring hur den kvarvarande personalen ska klara sina arbetsuppgifter när de uppsagda försvinner i december.

undefined
Produktionsköket vid Piteå sjukhus ska vara kvar och forträtta leverera mat till sjukhuset, hälsocentralerna och rättspsykiatrin, men fem av femton personer förlorar jobbet. (Arkivbild)

– En konsekvensanalys pågår, där vi går igenom arbetssätt och om det är något vi måste sluta att göra. Gör vi någonting extra i verksamheten, exempelvis konferensfika, kanske vi inte hinner med det. Vad gör vi extra utöver att vi serverar patienternas frukost, lunch och mellanmål? Huvudfokuset är att våra patienter får sin mat, det måste ju vara målet, säger han.

Trots beslutet om att köket ska vara kvar så lever personalen fortfarande i stor ovisshet och oro.

– Det är jättetråkigt att vi förlorar en tredjedel av personalen och vi vet inte hur det blir och vad vi ska göra. En del mår inte så bra. Om vi ska ha både matsalen och kafeterian så måste vi ha kvar personal, säger Kerstin Johansson, kokerska.

undefined
"Hur kan man minska personalstyrkan utan att ha ett svar på hur man ska få jobbet gjort, det är helt orimligt", säger Marianne Engberg, sektionsordförande för Kommunal på Region Norrbotten. (Arkivbild)

Tror du att matsalen eller kafeterian riskerar att dras in?

– Kanske matsalen. Då måste personalen gå till kafeterian och äta eller ta med sig matlåda.

Marianne Engberg, sektionsordförande för Kommunal på Region Norrbotten, tycker att det är bakvänt att först säga upp personal och sedan titta på konsekvenserna.

– Det är vansinnigt och ogenomtänkt att man minskar personalstyrkan innan man gjort någon som helst riskbedömning. Jag är djupt oroad över hur personalen mår och skarpt kritisk till Regionens hantering av frågan. Jag har bråkat om detta i nästan ett års tid och fortfarande vet folk inte vad de ska göra, säger hon.

undefined
"Om vi ska sköta både matsalen och kafeterian så måste vi ha kvar personal", säger Kerstin Johansson, kokerska. (Arkivbild)

I december 2019 presenterade Regionen förslaget att lägga ner sjukhusköket i Piteå. Tanken var att kyld mat istället skulle levereras från Sunderby sjukhus vilket vållade massiva protester. Både den omtalat goda maten i Piteå och att köra mat från Sunderbyn till Piteå samtidigt som mat från storköket i Öjebyn kördes till äldreomsorgen i Luleå, påtalades. 

Några månader in på 2020 kom så ett nytt förslag, som gick ut på att storköket i Öjebyn skulle leverera kyld mat till sjukhuset och Strömbackaköket varm mat till psykiatrin. Även det förslaget föll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!