Fem får gå från Arbetsmiljöverket

NEDDRAGNINGAR. Fyra inspektörer och en administratör försvinner från Arbetsmiljöverket i Luleå. Det blir resultatet av regeringens minskade anslag till verksamheten. LO-distriktet i Norrbotten skriver nu i ett öppet brev till regeringen att besparingarna innebär stora risker för medlemmarnas liv och hälsa.

Piteå2008-02-23 00:00
LULEÅ (PT)Det blev som befarat -  ytterligare fem arbetstillfällen försvinner från Arbetsmiljöverket i Luleå. Sammantaget har nu arbetsstyrkan minskat från 26 anställda, innan besparingskraven kom på hösten 2006, till i dag 17,5 tjänster.

- Det är väldigt tråkigt att behöva säga upp medarbetare, men vi känner ändå att vi har ett viktigt uppdrag och får fortsätta att jobba utifrån de förutsättningar som ges. Men hela verksamheten måste prioriteras om, säger Anita Israelsson, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket i Luleå.

Hon menar att inspektörerna inte kommer att kunna synas lika mycket ute på arbetsplatserna och deras arbete kommer att koncentreras mer kring de riskfyllda branscherna. Det blir överhuvudtaget svårare att hinna med inspektioner ute på arbetsplatser som påkallats av skyddsombud.

Ytterligare 50 får gå

Det var på hösten 2006 som det stod klart att Arbetsmiljöverkets anslag skulle minska med nästan 30 procent under åren 2007-2010 - något som resulterade i att var fjärde anställd fick gå, totalt försvann 225 arbetstillfällen. Nu försvinner ytterligare 50 runt om i landet, varav alltså fem i Norrbotten.

LO-Distriktet i Norrbotten skickade i dagarna ett öppet brev till regeringen där man menar att försämringarna kommer att medföra stora risker för medlemmarna.

- I december 2006 lämnade vi in ett upprop med 500 000 namnunderskrifter där vi krävde att en konsekvensanalys skulle göras. Men någon sådan har ännu inte gjorts. Nu hoppas vi ändå att regeringen och arbetsutskottet lyssnar på oss, och slutar att skära ner på arbetsmiljösidan, säger Anita Engström, ombudsman.

Hon menar att neddragningarna innebär stora risker för medlemmarnas liv och hälsa, redan i dag har skyddsombuden svårt att få Arbetsmiljöverket att komma till arbetsplatsen och göra en inspektion.

- Samtidigt tror jag också att det är de besöken som inte är bokade som ger mest. Då har arbetsgivaren inte förvarnats och har inte hunnit "snygga till" på arbetsplatsen. De neddragningar som sker nu får stora konsekvenser ute på arbetsplatserna, säger Engström.

Hon menar att personal som mår bra och känner sig trygga på arbetsplatsen också presterar bättre, vilket genererar mer vinster till företagarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om