Under sommarmånaderna har fem dödsfall som troligtvis hade kunnat undvikas inträffat inom Norrbottens läns landsting. Två personer har även fått behandlingskrävande vårdskador med bestående men. Det framkommer av en rapport som landstingsstyrelsen fick ta del av i går.
- Vi behöver borra djupare i detta och vi måste nästan gå ner på individnivå för att se vad som inträffat, säger landstingsrådet Kent Ögren (S).
Av rapporten framgår det inte vad som skett eller var det har skett.
Piteå högst beläggning
I samma rapport framkommer att trycket har varit hårt på landstinget i sommar. Såväl vårdplatser som bemanning minskar under semesterperioderna men inte alltid beläggningen. Ögren vill dock inte dra paralleller mellan dödsfallen och bemanningsläget.
- Det är som jag sa, vi måste borra djupare. Det finns ingen mer information i dag.
- På landstingsstyrelsen hade vi en diskussion om att det borde vara nollvision på dödsfall i vården, vi förde ett sånt resonemang. Men det är ingen som har förklarat eller försvarat det som hänt.
Piteå älvdals sjukhus har haft högst beläggning i länet med 95 till 106 procent.
- Det här är medelbeläggningen för sommaren och vi kan konstatera att Piteå har det högsta trycket. Det finns inget som kopplar siffrorna i den här rapporten till om det har varit fel- eller rätt bemannat. Det går inte att läsa ut men vi ska fördjupa oss i det, säger Kent Ögren, som beskriver sommaren som ansträngd men inte extrem.
- Som jag förstod det har det inte varit värre än de två tidigare somrarna.
6,8 miljoner
Anställda som är beredda att flytta på sin semester för att underlätta bemanningen erbjuds en ekonomisk bonus. Färre personer nappade på det i år vilket gjorde att vissa utgifter minskade. Men samtidigt ökade kostnaderna för inhyrda specialistsjuksköterskor.
På grund av god tillgänglighet och korta köer fick landstinget 6,8 miljoner från den så kallade kömiljarden.
Rekryteringsläget inför sommaren försvårades bland annat av att sjuksköterskestudenter krävde 24000 kronor i ingångslön, något som inte landstinget gick med på.
Arbetet med hur man ska klara bemanningen nästa sommar har redan inletts.
- På ganska många ställen i landstinget har vi två semesterperioder. Vi behöver kanske titta på om vi ska införa tre perioder istället, säger Kent Ögren.