Felaktigt avlopp kan tvinga änka att flytta

En ensamstående kvinna måste åtgärda sin avloppsanläggning. Att hon är nybliven änka och lever under knappa ekonomiska förhållanden är inte ett skäl för att riva upp beslutet enligt domstolen.

En kvinna i Piteå fick nedslag på sin avloppsanläggning. Nu kan hon bli tvingad att flytta. Brunnen på bilden har inget med artikeln att göra.

En kvinna i Piteå fick nedslag på sin avloppsanläggning. Nu kan hon bli tvingad att flytta. Brunnen på bilden har inget med artikeln att göra.

Foto: Sune Johansson

Piteå2020-09-14 05:00

Det var under sommaren 2016 som miljö- och tillsynsnämnden i Piteå kommun genomförde en inventering av det enskilda avloppet i en by utanför Piteå. Inspektören konstaterade att trekammarbrunnens skiljevägg hade släppt lite grann, att det inte fanns någon synlig efterföljande rening och att anläggningens ålder var över 20 år.

Drygt tre år senare fick fastighetsägaren ett brev om vad som framkommit i inventeringen och den 11 februari 2020 utmynnade det i ett formellt förbud om att släppa ut avloppsvatten från och med 31 december 2021. Ett beslut som ägaren överklagade till länsstyrelsen i Norrbotten.

"Jag ifrågasätter inte granskningen men jag har inga ekonomiska medel", skrev ägaren till länsstyrelsen.

Kvinnan, som blev änka under 2019, lever på sjukbidrag och har ut ungefär 11 000 kronor efter skatt. Hon fick ärva makens huslån som är högre än fastighetsvärdet. På grund av sin låga inkomst har hon ingen möjlighet att ta lån för att åtgärda avloppsanläggningen. Hon har en liten omställningspension, men den ska användas till begravningskostnaderna. 

"Jag vill inte sälja mitt torp och flytta. På grund av min mentala hälsa skulle det vara katastrof. Jag hoppas på en lösning. För jag vill absolut inte flytta.”

Länsstyrelsen i Norrbotten konstaterar att avsaknad av tillgångar kan vara ett skäl för att inte behöva följa förbudet. Att fastigheten är fullt intecknad tyder på att änkan inte har möjlighet att följa nämndens beslut, men myndigheten anser att hon inte har kunnat visat att hon saknar ekonomiska förutsättningar för att följa föreläggandet. 

"Med beaktande av ovanstående avslår länsstyrelsen överklagandet. Vad som övrigt framkommit i ärendet föranleder ingen annan bedömning."

Kvinnan överklagade beslutet till mark- och miljödomstolen och lämnade också in uppgifter från banken och Skatteverket som visar att hon inte har möjlighet att ta den kostnad som en ny avloppsanläggning innebär. Domstolen konstaterar att uppgifterna stämmer, men menar inte att det inte är skäl för att upphäva föreläggandet.

"Mark- och miljödomstolen bedömer att meddelat förbud är till nytta för människors hälsa och miljön."

Däremot förlänger domstolen tiden för när förbudet ska träda i kraft med ett år, det vill säga till den 31 december 2022. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!