Fejden i Svensbyliden kan vara över

Måhända är tvisten mellan Svensbylidens hembygdsförening och en fastighetsägare intill löst. Båda parterna kan ha nått en överenskommelse.

Förhoppning. Mikael Ferm, enhetschef för Piteå kommuns miljö- och hälsoskydd, har tagit ett delegationsbeslut som han upplever att de inblandade parterna kommer att hålla sig till. (Arkivbild)

Förhoppning. Mikael Ferm, enhetschef för Piteå kommuns miljö- och hälsoskydd, har tagit ett delegationsbeslut som han upplever att de inblandade parterna kommer att hålla sig till. (Arkivbild)

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2016-02-04 05:00

Piteå-Tidningen har under ett antal år berättat om tvisten mellan de inblandade parterna ute i Svensbylidens natursköna område.

Allt bottnar i hur Susanne Porter och hennes familj upplever situationen när Svensbylidens hembygdsförening hyr ut sin anläggning till privata för arrangemang av olika slag.

Familjen Porter, som har sin sommarbostad gränsande till föreningens loge, uppger hur de helg efter helg tvingas bevittna hur personer står och urinerar i riktning mot deras tomt.

Till slut fick familjen Porter nog och anmälde olägenheterna till kommunens miljö- och byggnämnd.

Detta resulterade i ett beslut som innebar att fester bara fick hållas var fjärde helg under sommaren. Vidare slogs det fast att musiken skulle tystna klockan 22.00 och en stopptid sattes till klockan 01.00.

Men parterna var inte nöjda med beslutet och valde överklaga det till länsstyrelsen som ansåg att ärendet inte var berett ordentligt och bollade tillbaka frågan.

I mars 2014 beslutade nämnden, med stöd av miljöbalken, om bullervärden som riktlinjer för verksamheten. Det beslutades också att Svensby hembygdsförenings hembygdsområde, Svensbyliden, inte får ”orsaka olägenhet för människors hälsa i form av störande buller för boende på angränsande fastigheter”.

LÄS OCKSÅ: ”De har fått tillräckligt många chanser”

Det här innebär att det nu finns gränsvärden för buller som dagtid inte för överstiga 50 decibel. Riktvärdet under kvällar samt lördagar och helgdagar är 45 decibel och nattetid 40 decibel.

I augusti förra året beskrev familjen Porter i en artikel i PT att den sommaren hade varit den värsta.

Bland annat berättade Susanne Porter om liveband som började spela efter klockan 22, om onyktra människor som raglade runt på området alldeles intill där familjen försökte sova, något som skrämde barnen.

– Men det är inte dessa människor jag är arg på, utan det är hembygdsföreningen som fortsätter att hyra ut logen helg efter helg, sa Susanne Porter till PT då.

Det blev nya anmälningar och i januari i år fattade enhetschefen vid Piteå kommuns miljöförvaltning, Mikael Ferm ett delegationsbeslut. som innebär att hembygdsföreningen bara får hyra ut till privata arrangemang en gång i månaden.

– Det måste gå fyra veckor mellan gångerna, understryker Ulf Isaksson som handlagt ärendet.

Enhetschefen Mikael Ferm hoppas att det här kan komma att fungera.

– Återstår förstås se, det finns fortfarande någon vecka om någon av parterna väljer att överklaga delegationsbeslutet, säger han.

– Min bild är ändå då jag suttit med parterna att de verkligen har viljan att hitta en lösning som båda kan leva med.

Bråket om Svensbyliden

Familjen Porter har i mer än 20 års tid haft sin sommarbostad ute i Svensbyliden.

Fastigheten ligger direkt granne till hembygdsföreningens fastighet.

Under sommarperioden hyrs hembygdsföreningens anläggning/logen ut till föreningar, sällskap och privatpersoner för olika arrangemang.

De senaste åren har familjen Porter upplevt många arrangemang så störande, både i form av buller, men även olägenhet där personer urinerar i direkt riktning mot deras fritidhus.

Detta har lett till anmälningar till kommunen, förelägganden och överklagningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om