Fästmöns hembrända kärleks- förklaring slutade i tinget

PITEÅ  "Jag trodde att du skulle komma hem så jag har gjort 10 liter, men jag gör väl 10 till så kanske du kommer".Med den kärleksförklaringen försökte en änka locka hem fästmannen att smaka på hennes recept på "svagdricka". Det gick dock inte vidare lyckligt. Lagens långa arm kom i vägen.

Det blandades en hel del i de olika "hemkokerierna" och buteljerades ibland i tidigare spritflaskor.

Det blandades en hel del i de olika "hemkokerierna" och buteljerades ibland i tidigare spritflaskor.

Foto: Robert Lundberg

Piteå2009-08-10 06:00
Hembrännare är ett uppfinningsrikt släkte och lite av uppfinnare och ingenjörer. Alla kategorier har sysslat och sysslar med denna "hobby". I decennier har hembränning varit en verksamhet med rätt så dålig klang. Ändå har utövarna varit många.
I början av 1900-talet var tidningsreferaten många från landsfiskalers och fjärdingsmäns tillslag ute i byarna. Gulnande tidningslägg ger vid handen att hembränning var en vanligt förekommande historia.
Det intressanta är att i Markbygdens byar tycks det ha kokats mer än på andra ställen, eller så var lagens väktare mera observanta inom detta område. Järnvägsbygget hade även en del i den rika förekomsten av hembränd sprit.
Skrev till fästmannen
Händelsen med kvinnan som försökte locka sin fästman utspelades sig dock i Älvsbytrakten, för 65 år sedan. Änkans brev till fästmannen, som sedan användes som bevisning i häradsrätten, forsatte med förtydligandet:
"Du förstår vad jag menar, det är ju onödigt att skriva så rakt på vad jag menar. Hej älskling. Många kyssar."
Kvinnan åtalades för att hon vid ett par tillfällen iordningställt mäsk för tillverkning av brännvin. Själv framhöll hon emellertid att hon gjort "svagdricka" då man hade ont om mjölk och följaktligen tvingats dryga ut den med något annat. Hon uppgav sig ha lärt sig receptet av mannen.
Den första brygden hade, enligt polisrapporten fått stå och jäsa cirka åtta dagar eller tills fästmannen kom på besök. Då hade de båda druckit upp alltsammans.
Kvinnan påpekade att hon redan tidigare använt sig av brygden till måltiderna och att barnen också fått smaka, men "att de inte tyckt om det". Själv hade hon inte heller tyckt att det smakat vidare bra. Varken hon eller mannen hade blivit berusade, uppgavs det.
Åklagaren framhöll det orimligt att kvinnan kunde tro att det rörde sig om vanlig måltidsdricka,
- Det är ju precis det
recept som används vid framställning av mäsk. För övrig behöver man inte skriva brev till en person för att tala om att man bryggt svagdricka. Enbart detta tyder på att det rör sig om något annat, framhöll åklagarsidan.
Försörjde familjen
Det berättas också om en kvinna i Kolertrakten i
armod, med många barn, brände hemma och sålde sprit för att försörja familjen. 10 kronor tog hon för litern, till dess polisen slog till.
En Kolerbo som saknade körkort försummade tåget och lånade för hemfärden en motorcykel i Älvsbyn för senare åka tillbaka med
cykeln.
Då polisen fick nys om att mannen var ute på vinglig stråt for de honom till mötes. Vid visiteringen fann polisen två liter hembränd sprit. Vid förhör erkände Kolerbon att han bränt några liter till husbehov.
Vid en undersökning som polisen företog i Kolerbons hem fann man åtskilligt mera av den hembrända varan.
Beslagtagen "andteppa"
Landsfiskal Bernhard Rutfors beslagtog även tre liter "andteppa" hos en i Koler förut för hembränning straffad person. Drycken var väl gömd i en potatislår och tillverkades på så sätt att stora mängder jäst och socker tillsattes svagdricka.
Landsfiskal Baudin och fjärdingsman Bäckström var vid ett annat tillfälle ute på spaning och fann i trakten av Åheden en behållare på 20
liter färdigbryggd vara. Spriten var gömd under en hög sågspån.
En man från Kolertrakten stod för fjärde gången inför häradsrätten, åtalad för hembränning. Av utredningen framgick att mannen inte led av någon särskilt påtaglig sprittörst, även om han inte sade nej till ett glas.
Hobbyverksamhet
Hembränningen verkade närmast vara en hobby och polisen var delvis ansvarig för att han fortsatt med verksamheten, påstod en dam som hördes under utredningen.
Polisen hade förklarat att den beslagtagna apparaten var väl utförd och resultatet hade blivit att den åtalade, så fort han kommit ut, satt igång och gjort en ännu bättre
apparat.
Fjärdingsman Viktor
Eriksson, Sjulnäs, beslagtog en hembränningsapparat hos en nyinflyttad person i Blåmyran. Apparaten hittades i ladugården.
Ett mäskbeslag gjordes i Baktsjaur av Glommersträskpolisen varvid även tillverkaren avslöjades. Beslaget gällde omkring sju liter, men fabrikören erkände att han satt 20-25 liter jäsning och sedan druckit upp den.
En person från Arjeplog tillverkade whisky och fälldes till ansvar, vilket inte heller var första gången. Ett vittne som hördes i saken hade blivit bjuden på ett par supar ur en flaska, varvid den nu åtalade hade talat om att det var "hemmis" han bjöd på.
Flaskan var en halvfull vanlig brännvinsflaska, enligt vittnet försedd med vanlig kronbrännvinsetikett, men spriten hade inte varit vanlig bolagssprit.
Häradshövdingen försökte genom korsförhör med den åtalade få fram utseendet på flaskan. En vanlig vit enliters butelj med grön etikett, blev svaret.
Apparat som prydnad
Från gångna tider finns även en historia om en stordrickare i bygden som avslöjades med en stor fin hembränningsapparat och som sedan stämdes inför tinget av landsfiskalen.
Personen ifråga försvarade sig med att han inte hade bränt. Han hade bara till prydnad en apparat. Det hjälpte inte. Personen fick böta, men den fällde passade samtidigt på att stämma länsman för våldtäkt.
Inför rätta frågade man om personen hade några bevis mot länsmannen
- Nej, det har jag inte, men jag vet att han har apparat för det!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om