Fastighetsägarna har ansvaret

Eftersom att det var väldigt länge sedan frågan om skyddsrum var riktigt aktuell är det svårt att veta exakt vad som gäller. PT reder ut ansvar och vanliga frågor om skyddsrum.

Rejäla portar. Dörrarna till skyddsrummet är inte direkt ljudlösa.

Rejäla portar. Dörrarna till skyddsrummet är inte direkt ljudlösa.

Foto: Maria Johansson

Piteå2017-10-19 22:33

I Sverige finns 65 000 skyddsrum, varav ett par hundra finns i PT:s spridningsområde. De är ofta lokaliserade i kommunernas centralorter eftersom att riskerna för anfall är mycket större där.

Om det inte finns ett skyddsrum i din fastighet ska du försöka ta dig till det skyddsrum som är närmast om det blir skarpt läge. Karta över skyddsrummen finns på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida.

Det är fastighetsägaren som har underhållsansvaret för skyddsrummet, även skyddsrum i din privata villa. Om en kontroll visar på brister så ligger det på fastighetsägaren att åtgärda bristerna.

Eftersom att Sverige inte ligger i krig och det inte varit några förhöjda säkerhetsrisker så används många skyddsrum som cykelrum, förråd eller garage. Det är helt och hållet tillåtet, men man måste också kunna återställa skyddsrummet till fullt fungerande skick inom 48 timmar ifall läget skulle ändras. Det är i första hand fastighetsägaren som är ansvarig för detta.

Skyddsrummen är konstruerade så att man ska kunna vistas där i minst tre dygn. Varje person ska ha 0,75 kvadratmeter och i skyddsrummet ska finnas vatten, värme, ventilation och toalettmöjligheter.

Inga husdjur får tas med till skyddsrummet på grund av allergier.

När du köper ett hus med ett skyddsrum så tar du också över ansvaret för underhåll av skyddsrummet. Det innebär bland annat saker som att se till att det finns skyddsrumsskyltar, att smörja gångjärnen på skyddsrumsdörrar. Man kan behöva åtgärda rostangrepp och att brunnen är rengjord.

Man kan också ansöka om att avveckla sitt skyddsrum. Det gör man hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. De tar inte ut någon avvecklingsavgift men det kan medföra kostnader för att avveckla utrustningen.

Piteå är en skyddsrumstätort precis som Boden, Luleå, Kiruna, Gällivare och Kalix. 140 orter i Sverige är skyddsrumstätorter och det innebär bland annat att det måste finnas särskilda skäl för avveckling, även för skyddsrum hos privata fastighetsägare. Man gör bland annat en bedömning om behovet av platser är tillgodosett eller inte. Undantag är att skyddsrum som är byggda före 1946 får avvecklas utan särskilda skäl. Samma sak gäller också om skyddsrummet har en nettoarea mindre än 20 kvadratmeter. Utanför skyddsrumstätorter är det generellt liknande regler, men för skyddsrum i byggnader som är avsedda för offentlig verksamhet.

Skyddsrum

Sedan 1989 har 21 skyddsrum avvecklats i Piteå. Före detta har inte MSB några uppgifter.

De flesta skyddsrum i Piteå är riktigt gamla. De nuvarande byggdes:

1945-1949: 11 stycken

1950-1960: 70 stycken

1961-1973: 77 stycken

1974-1977: 8 stycken

1978-1991: 60 stycken

1992-2017: 2 stycken

De tidigare skyddsrummen finansierades med förmånliga lån i riksbanken. 1978 infördes ett schablonsystem där staten betalade merparten för ”intrånget” och framtida underhåll till fastighetsägaren.

Nyproduktionen sjönk som en sten så snart Sovjetunionen upplöstes 1991 och upphörde helt under 2002.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!