Länsstyrelsen stoppar stenpir på Näsudden

En fastighetsägare på Näsudden får inte förlänga den gamla stenpiren eller muddra i vattnet. Länsstyrelsen förbjuder den anmälda åtgärden med motiveringen att det inte främjar en hållbar utveckling.

Enligt länsstyrelsen har den gamla stenpiren återgått till ett nytt naturtillstånd och ägarna får inte förlänga den.

Enligt länsstyrelsen har den gamla stenpiren återgått till ett nytt naturtillstånd och ägarna får inte förlänga den.

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2021-11-09 21:00

Ägarna till en fastighet på Näsudden i Piteå kommun ville förlänga en gammal stenpir vid vattnet som förlorat sin funktion på grund av landhöjningen. De ansökte därför om tillstånd för att förlänga piren med 10 meter samt att muddra på sidorna så att båtar kan komma in på den gamla sjösättningsplatsen som använts av närboende och fiskare i 150 år.

Planen var att genomföra grävningar nu under vintern.

"Åtgärden bedöms ej ha någon negativ påverkan på området. Anläggningen har ju funnits på plats sen 1800-talet", skriver ägarna till en fastighet ovanför piren.

Både markägaren Öjeby byamän, närboende och Piteå kommun gav grönt ljus till vattenverksamheten. Miljö- och tillsynsnämnden konstaterade att det inte finns någon känd förekomst av skyddsvärda djur- eller växter och att muddringen kommer genomföras då grumling medför minst skada eller olägenhet.

Länsstyrelsen däremot ställde sig direkt på tvären och valde efter ett samråd med markägarna att förbjuda den anmälda vattenverksamheten. Att landhöjningen ger längre avstånd till vatten är inte ett skäl att godkänna pirar, enligt myndigheten.

"Om samtliga ägare till strandfastigheter i länet ska hävda rätten till farbart vattenområde vid sina fastigheter blir antalet långa stenpirar och muddringar mycket omfattande. Länsstyrelsen anser inte att det främjar en hållbar utveckling i länet att ha detta som utgångspunkt och motivering."

Enligt länsstyrelsen har den gamla piren återgått till ett nytt naturtillstånd och strandlinjen är relativt opåverkat av mänsklig exploatering. Man anser att flytbryggor eller bockar borde uppnå behovet av båtplatser vid fastigheten.

"Länsstyrelsen konstaterar slutligen att er fastighet ligger på fastlandet och att ni därmed inte är beroende av skyddade båtplatser för att kunna nyttja denna."

PT har varit i kontakt med ägarna till fastigheten som överklagat länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen. De är kritiska, men vill inte gå ut i tidningen och kommentera ärendet innan domstolen har prövat det.

– Vi har en pir som legat där sedan 1800-talet och det handlar om en blygsam förlängning på tio meter, men länsstyrelsen säger nej då de är rädda att andra kommer att anlägga pirar om vi får tillstånd. Det känns så knasigt när kommunen inte har något att invända, säger fastighetsägaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!