Stenpiren som Helene Segerheim lät förlänga med 18 meter har lett till en lång kamp mot myndigheterna.
Både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen har krävt att hon ska riva piren eftersom den uppfördes utan att åtgärden först anmälts. Nu kommer nästa bakslag för fastighetsägaren. Helene Segerheim åtalas för otillåten miljöverksamhet. Enligt åklagaren har hon av oaktsamhet förlängt piren utan att först anmäla åtgärden.
– Jag anser inte att det är ett brott. Då har alla som anlagt pirar i Piteåområdet, och det är många, begått miljöbrott. Vi har brutit mot föreskrifterna genom att inte anmäla först, för vi kände inte till det då. Men det är inget brott mot miljön, säger Helene Segerheim.
Enligt länsstyrelsen orsakar piren uppslamning och det utesluts inte att åtgärden har utsläckt livet för någon bottenlevande organism.
– Det är märkligt att vår lilla förlängning skulle vara så miljöfarlig och döda så många organismer när ingen annan pir i Piteå kommun gör det. Det finns pirar överallt och till och med polisen som pratade med oss sa att det är som en taggtråd i skärgården.
Helene Segerheim vänder sig också mot argumentet att privatiseringen har ökat med piren.
– Vår tomt ligger i ett pärlband av privata tomter, där gäller ingen allemansrätt. Vem skulle vilja komma sjövägen och trampa i gyttjan och blåleran just under vår pir eller under någon annans för den delen?
Dessutom anför hon till sitt försvar att många fler på Nötön har muddrat och anlagt pirar. En del har gjort både och. Under rättegången kommer hon bland annat visa flygbilder som visar hur det ser ut.
– Vi är nog sist eller bland de sista att göra det här. Alla vill ju kunna nå vattnet trots landhöjningen, även vi.
Enligt Helene Segerheim har det länge varit en dröm att förlänga den 60 år gamla stenpiren för att kunna ta sig till och från med båt då landhöjningen gjort det omöjligt många av sommarens dagar.
– Nu är det tredje sommaren som vi inte kan använda båten. Att simma har också varit vår och barnbarnens stora glädje och nu tar vi oss inte ut längre eftersom piren inte går att använda. Vi har alltid älskat att vara på Nötön och det går inte att förklara hur sorgligt allt känns nu.
Helene Segerheim berättar att hon sökt strandskyddsdispens hos Piteå kommun för piren i efterhand.
– Länsstyrelsen undvek att berätta att vi kunde göra det trots att vi frågade, tvärtom krävde de bara att vi skulle ta bort piren eller överklaga. Det är åklagaren som har informerat oss om vår rättighet, och rått oss att göra det snarast.